Ritualul tradiționalului șnaps

Ambasador în Suedia. Însemnări răzlețe (3)

De regulă, orice festin suedez debutează cu câte un  păhărel de șnaps (alcool servit îndeobște împreună cu hering murat) umplut pe jumătate cu Akvavit (băutură spirtoasă tipic scandinavă, aromatizată cu diverse condimente, între care, neapărat, chimen sau mărar).

Există un adevărat ritual în acest sens, care constă, în esență, în următoarele faze:

  • gazda ridică paharul cu șnaps până la înălțimea celui de-al treilea nasture de la cămașă (sau echivalentă), gest urmat întocmai de ceilalți meseni;
  • Skäl! (toast tradițional scandinav, intraductibil ca atare, cu conotații prietenești), rostește gazda, înclinând capul către fiecare din oaspeți, aceștia din urmă procedând în același mod;
  • după ce iau o singură înghițitură de șnaps și înainte de a așeza paharul pe masă, mesenii repetă gestul de salut simbolizat prin înclinarea capului către toți cei prezenți la masă.

Trebuie menționat că acest adevărat ritual datează încă din vremea vikingilor, el ilustrând prețuirea de care se bucură alcoolul în viața de zi cu zi a suedezilor. Dealtfel, vechimea ritualului sus-descris este demonstrată și de faptul că, în traducere, tradiționalul skäl  înseamnă „craniu”; or, vikingii obișnuiau să sărbătorească victoriile bând akvavit  din craniile învinșilor.


Alte texte selectate din volumul Ambasador în Suedia, de Adrian Constantinescu:

Purcei melomani

Agricultura suedeză

Comentariile sunt închise