Robotul de la căruță

România este nevoită să se alinieze foarte rapid...

Primul robot industrial a apărut în 1961, iar primul robot industrial care să se miște complet în 6 direcții în 1971. Evoluțiile au fost de atunci uriașe, mai ales în mileniul 3, de la roboții industriali care aveau rolul unui muncitor care făcea o operație tehnologică la o bandă de producție, la roboți care fac operații extrem de complexe la un punct de lucru.

În diferite industrii, roboții de diferite categorii au preluat aproape integral procesul de producție de la oameni – în cea mai mare fabrică de aer condiționat industrial din lume din China 800 de roboți au înlocuit 24 000 de lucrători.

Cea mai mare fabrică de ambalare Ikea din Suedia este complet automatizată și are un singur operator.

Viitorul în folosirea roboților industriali înseamnă dispariția potențială chiar a fabricilor de producție. Roboții industriali pot fi închiriați, pot fi deplasați oriunde la cerere, pentru a produce/asambla după caz produsele dorite “la fața locului”.

Roboții militari inteligenți sunt prezenți deja pe câmpurile de luptă – Statele Unite, China și Israelul fiind lideri mondiali în folsirea lor pe teren.

În agricultură au fost introduse tractoarele/combinele fără șofer, supravegheate de un singur operator care coordonează de la un computer zeci de mașini agricole pe câmp.

Asemenea tractoare sunt deja folsite în România la muncile agricole în Banat, Bucovina și în Insula mare a Brăilei.

În viitorul apropiat, înlocuirea de către roboți a oamenilor în acțiunile care cer repetitivitate, efort fizic, risc, precizie deosebită va fi aproape totală.

În agricultură roboții autonomi pot supraveghea dezvoltarea culturilor, pot identifica  necesitățile fiecărei plante de pe terenul  pe care îl supraveghează 24 de ore din 24, 365 de zile pe an.

Roboții pot supraveghea permanent și diferitele efective animale din zootehnie, autoalimentarea cu energie făcându-se cu panouri solare.

Dronele în agricultură pot supraveghea dar și ierbicida, stropi cu îngrășăminte etc. suprafețe  uriașe de teren.  Comenzile date de un calculator dronei pentru lucrori agricole diverse se bazează pe datele strânse tot de drona care a analizat aerian terenul  pentru a calcula cât îngrășământ sau ierbicide îi trebuie fiecărui metru pătrat de teren.

Pe lângă manevrarea obiectelor, împachetarea și depozitarea inteligentă, apar rețelele de roboți multifuncționali. Polițistul-robot va înlocui curând oamenii. Chiar și serviciile de cafenea sunt deja înlocuite de roboți.  Taxi drona devine serviciu operațional în acest an etc.

Cine construiește roboți industriali? Cei mai mari producători în lume sunt:

  • Japonia
  • UE
  • KUKA (acționariat chinezesc)

Comentariile sunt închise