Vinul ca medicament

Beți cu moderație vin pentru minte, inimă și sănătate...

Vinul se situează în fruntea listei celor mai vechi și populare băuturi din lume. Fie el roșu sau alb, băut cu moderație (1-2 pahare pe zi) vinul se poate dovedi benefic pentru sănătatea omului. Iată principalele beneficii pe care le avem în vedere.

Vinul roșu

  • Reduce riscul îmbolnăvirii de cancer. Prin antioxidanții pe care îi conține, vinul roșu protejează celulele corpului uman de substanțe periculoase (ca, de pildă, radicalii liberi) care pot cauza diferite tipuri de cancer (de exemplu cancerul de colon).
  • Contribuie la o inimă sănătoasă. Datorită cantităților mari de tanin pe care le conține, vinul roșu poate proteja inima de diverse boli. Taninul este un foarte eficient antioxidant, prevenind astfel acumularea și calcifierea grăsimilor în artere și, în consecință,reducând riscul de infarct și alte afecțiuni cardiace.
  • Sprijină ținerea sub control a nivelului de zahăr din sânge. Prin substanța  numită resveratrol pe care o conține, vinul roșu facilitează controlul natural al nivelului de insulină secretat de pancreas și contribuie, astfel, la scăderea și controlul nivelului de zahăr din sânge, diminuând în consecință riscul de diabet tip 2.
  • Previne gripa și răcelile. Antioxidanții prezenți în vinul roșu întărește capacitatea de luptă a orgnismului împotriva bacteriilor și virușilor. De asemenea, reduce efectele diveselor infecții ale nasului și căilor respiratorii.
  • Îmbunătățește memoria și previne Alzheimer-ul.  Resveratrolul din vinul roșu poate întări menținerea  memoriei la un nivel ridicat prin inhibarea dezvoltării unei proteine numită beta-amyloid, considerată a contribui la contractarea bolii Alzheimer.

Vinul alb

  • Încetinește procesul de îmbătrânire. Vinul alb activează gena numită Sirtuin-1, care contribuie la reducerea efectelor îmbătrânirii și întărește sănătatea și vivacitatea corpului omenesc.
  • Reduce situațiile și simptomele de mahmureală. Vinul alb, băut chiar și în cantități mai mari, prezintă un risc de mahmureală mult mai scăzut, grație unei concentrații mult mai mici de congeneri, substanțe chimice acuzate a cauza o astfel de stare.
  • Are proprietăți anti-bacteriene. Alcoolul care intră în compoziția vinului alb are astfel de proprietăți care previn infecțiile și bolile. În trecut, în unele comunități vinul alb era chiar folosit pentru a dezinfecta de răni și zgârieturi.
  • Ajută la scăderea în greutate. Vinul alb are mult mai puține calorii decât cel roșu și s-a dovedit că poate contribui la scăderea în greutate. Totodată, conform unui studiu german din 2004, o dietă din ale cărei calorii 10% provin din vin alb este tot atât de eficientă ca și cea în care 10% din calorii provin din sucuri de fructe. Cu alte cuvinte, se poate bea și vin în loc de suc de fructe fără teama de îngrășare.
  • Contribuie la sănătatea plămânilor. Conform unui studiu american, se pare că antioxidanții existenți în vinul alb, chiar dacă într-o cantitate mai mică decât în vinul roșu, sunt mai eficienți în menținerea unor plămâni sănătoși și curați.

 

Comentariile sunt închise