Vestele galbene – revolta celor abandonați (Partea 1)

Partea 1

Revolta Vestelor galbene din Franța anunța o transformare a modelului democratic occidental.

Această opinie este argumentată într-un discurs ținut recent la Fundația Europeană Titulescu:

Doamnelor și Domnilor,

Acum cateva săptămâni am fost în Franța și am avut ocazia să observ trecator reprezentanți ai Vestelor galbene. Am vazut oameni în mare parte simpli, presați de grija zilei de mâine, dornici să muncească și să-și câștige mai bine existența la ei acasă, așa cum sunt foarte multi români…I-am vazut la intersecțiile drumurilor, la barierele de la autostrazi, în piețele publice… Am vazut oameni care nu mai au nimic de pierdut, determinați să lupte pentru o viață mai bună și să facă Revoluție…
Dar ce oameni îmbracă Vestele galbene? Ce-și doresc ei? Ce patologii sociale se află în spatele acestor simptome ce au bulversat societatea franceză? Care este impactul asupra economiei? Ce teren politic ocupă Vestele galbene? Cum au răspuns autoritățile (în special Președintele Emmanuel Macron) noilor provocări? La aceste întrebari voi încerca să răspund în cele ce urmează.
Vestele galbene, susținute de peste 50% din Francezi, conform sondajelor, sunt oameni care în general au un patrimoniu și venituri mici. Dar, în mod neobișnuit, nu vizează prin revendicările lor patronii, marile companii, ci în special Statul, Președintele, Guvernul, partidele politice. Practic, în loc să conteste inegalitățile create de piață, Vestele galbene cer Statului să ia măsuri pentru ca acestea să nu se agraveze.
Dar de ce am ajuns în fața unui astfel de fenomen ? În primul rand pentru ca Vestele galbene sunt formate în majoritate din lucrători independenți, profesii liberale sau pensionari. Pe de altă parte, există în istoria Franței o tradiție republicană potrivit căreia Statul trebuie să joace un rol important în reducerea inegalităților.
Mobilizată inițial împotriva creșterii prețurilor și impozitelor la carburanți, Mișcarea Vestelor galbene și-a orientat dupa aceea revendicările către un spectru mai larg:
– Puterea de cumparare, majorarea pensiilor, crearea de locuri de munca, imigrația…
– Reducerea taxelor și impozitelor pentru produsele de primă necesitate (alimente, utilități, carburanți,…) ;
– Introducerea Referendumului Inițiativelor Cetățenești (RIC);
– Transparența din partea autorităților pentru utilizarea fondurilor publice.
Referendumul Inițiativelor Cetățenești, în accepțiunea Vestelor galbene ar permite poporului să:
– revoce aleșii;
– modifice Constituția ;
– instaureze sau să abroge legile.

Chiar dacă protestele continuă în fiecare weekend, intensitatea lor este eterogenă… Există concesiuni din partea Statului Francez de aproximativ 11 miliarde de euro. Aceste concesiuni vor incita consumul intern și implicit creșterea economică. Ne șocheaza violențele, ce nu se opresc și creează piederi economice și suferințe fizice. Violențele au avut un efect limitat asupra PIB în trimestrul IV al anului 2018 (0,1%), dar în 2019 efectul va fi de aproximativ 0,3% din PIB al Franței. Cel mai afectat sector pe termen mediu va fi turismul.


Citește și…

Relația între bănci și industria agro-alimentară  de Florin Luca

 

Comentariile sunt închise