Carne cultivată artificial în laborator – Partea I
Mai multe start-up-uri israeliene s-au alăturat unui grup de câteva companii din întreaga lume care încearcă să dezvolte carne cultivată artificial în laborator, lucru pe care îl consideră ca fiind o soluție pentru nevoile populației globului, populației aflată în continuă creștere, și pentru cererea crescândă de hrană.
Produsul a fost cunoscut sub diferite denumiri, inclusiv carne cultivată, in vitro sau artificială și „carne ecologică” – un termen pe care adepții îl consideră a evidenția natura sa ecologică, favorabilă mediului înconjurător. Este realizată în principal dincelule musculare animale crescute într-o cultură de laborator, o tehnologie similară celulelor stem.
În timp ce „fripturile sintetice” nu reprezintă probabil un candidat în lista mâcărurilor preferate de majoritatea oamenilor, acestea ar putea într-o zi să concureze cu puiul sau carnea de vită convențională, în măsura în care acestea vin la un preț accesibil.
„Este foarte ineficient să produci carne”, a declarat Yaakov Nahmias, profesor în bioinginerie la Universitatea Ebraică și fondator al Future Meat Technologies(tehnologii de viitor în producția de carne). Carnea de cultură, prin comparație, consumă „de 10 ori mai puțină apă, mai puțin teren și mai puțină energie decât producția actuală de carne”.
Susținătorii afirmă că această carne cultivată artificial în laborator este aromată și mai bună pentru mediu decât carnea convențională. Ei spun că aceasta consumă mai puțină apă, energie și teren, produce mai puține gaze cu efect de seră și reduce suferința animalelor.
Se estimează că agricultura va genera în jur de 13% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, în timp ce efectivele de animale vor fi responsabile pentru două treimi din aceste emisii, potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Agricultură și Alimentație.
Pentru Israel, progresele sunt un strigăt care a călătorit prin timp încă din primele decenii de la formarea statului, când carnea a fost distribuită în rații.
De fapt, Israelul devine rapid „liderul în acest domeniu sau se află la același nivel cu Silicon Valley” în ceea ce privește tehnologiile de carne cultivate artificial, a declarat Alex Shirazi, co-fondatorul podcast-ului Carne Cultivată Artificial, o reuniune la nivel de industrie care are loc în San Francisco în noiembrie.
Israelul are o scenă înfloritoare de înaltă tehnologie, astfel că obiectivul de a obține carne cultivată artificial în laborator a fost urmarea naturală pentru antreprenorii săi, spun experții. Autoritatea Guvernamentală pentru Inovare a căutat, de asemenea, să stimuleze companiile din domeniul tehnologiilor din industria alimentară prin subvenții și prin finanțarea unui incubator de 25 milioane de dolari dedicate tehnologiilor din industria alimentară.
Israelul importă în prezent o mare parte a cărnii pe care o consumă, iar guvernul este investit să asigure securitatea alimentară.
Câțiva rabini ortodocși proeminenți și-au exprimat deja aprobarea pentru această carne cultivată artificial în laborator în sensul că este „cușer”, curată, pentru evreii credincioși. Pentru că nu provine de la un animal sacrificat, unii rabini au spus chiar că această carne cultivată artificial ar putea fi consumată drept cheeseburger – o combinație de carne și lapte care este, de altfel, interzisă în tradiția evreiască.
vezi și…
Microalgele – o posibilă revoluție în sectorul alimentar?
Comentariile sunt închise