„Hai noroc!” Cu… apă plată

Suntem, noi toți, informați permanent, pe căi dintre cele mai variate, în legătură cu necesitatea bunei hidratări a corpului, în acest sens recomandându-ni-se consumul zilnic al unei cantități de minimum 2 litri de lichide. Este vorba în special de apă plată, care, pe lângă rehidratare, ajută la eliminarea toxinelor și a reziduurilor din organism.

Evident, cafeaua, băuturile carbogazoase sau sucurile din fructe sunt mult mai atrăgătoare comparativ cu apa plată. Există însă rețete simple, care pot face apa mai plăcută la gust și, deci, mai ușor „băubilă”. Iată, în continuare, câteva dintre acestea.

  1. Detoxifiant cu mere și scorțișoară.

Supranumită „detoxifiantul zero calorii”, această băutură răcoritoare este o alternativă gustoasă la simpla apă plată. Principalul avantaj este acela că nu contribuie la creșterea în greutate a consumatorilor.

Ingrediente: mere, scorțișoară (un baton sau o linguriță de pudră),  apă plată, gheață.

Mod de preparare: Merele (1-2 bucăți, nedecojite) se taie în felii, care se pun într-o carafă. Se adaugă batonul (sau pudra) de scorțișoară, apoi amestecul rezultat se acoperă cu gheață și se completează cu apă plată. Se lasă circa 15 minute pentru decantare, după care băutura rezultată se bea în loc de apă carbogazoasă sau sucuri de fructe.

  1. Detoxifiant cu oțet de mere

Această băutură, consumată pe parcursul unei zile, este recomandată în special pentru eliminarea toxinelor din sânge și din ficat. Oțetul de mere este foarte eficient  pentru stimularea circulației lichidului limfatic, precum și pentru îmbunătățirea digestiei. Lămâile întăresc imunitatea și au proprietăți antivirale și antibacteriene, iar castravetele contribuie la menținerea hidratării corpului. La rândul său, menta este cunoscută ca având efecte pozitive asupra digestiei, migrenelor  și insuficiențelor respiratorii.

Ingrediente: o  lămâie, un castravete, 4 fire de mentă, 2 litri apă plată filtrată, 4 linguri oțet de mere.

Mod de preparare: Se taie lămâia și castravetele în felii foarte subțiri, care se pun în cantități egale în două sticle de câte un litru. Se adaugă menta în cele două sticle, după care acestea sunt umplute cu apă plată. Se amestecă ușor conținutul astfel rezultat, apoi  se adaugă oțetul de mere. Se ține peste noapte la frigider, urmând ca cei 2 litri de băutură să fie consumați pe tot parcursul zilei următoare.

  1. Detoxifiant pe bază de căpșune

Acesta este o excelentă băutură răcoritoare de vară, care face mai plăcute rehidratarea și detoxifierea organismului. Combinația dintre căpșune, rozmarin și pepene roșu oferă un plus de vitamine și antioxidanți, care pot sprijini eliminarea toxinelor. Băutura are, de asemenea, proprietăți antioxidante și este o sursă bogată de bioflavonoide.

Ingrediente: o cană cu căpșune, 2 căni cu pepene roșu (tăiat în cubulețe), 2 fire de rozmarin proaspăt, apă plată (filtrată).

Mod de preparare: Căpșunele împreună cu rozmarinul se zdrobesc într-un castron. Apoi sunt amestecate cu cuburile de pepene roșu într-o carafă, peste conținutul astfel rezultat turnându-se apa plată. Se păstrează în frigider timp de 6 ore, după care se consumă pe parcursul zilei.

Cele de mai sus sunt numai câteva din combinațiile posibile care fac mai „prietenos” consumul zilnic de apă, atât de necesar organismului uman. Există însă mult mai multe variante, la dispoziția imaginației fiecăruia.

În încheiere, sorbind cu nesaț din licorile descrise, o urare: „Hai noroc! Trăiască apa plată!”


Sursa:  Detoxify Yourself with These 5 Tasty Drink Recipes, http://www.ba-bamail.com/content.aspx?emaild=23805 , 10 martie 2019

 

Citește și…

Fructe și legume românești, mai mult pe tarabe decât în supermarket – Partea I

 

 

Comentariile sunt închise