Alexandru Țachianu, MADR: Agricultura de precizie înseamnă timp câștigat, costuri scăzute și profit mare

Fermierii români sunt deschiși la nou, și ne referim nu doar la fermele mari, ci la exploatații agricole care lucrează de la 200 ha în sus, o dovadă în acest sens fiind faptul că au realizat investiții importante în tehnologiile de ultimă oră, conștienți fiind de beneficiile acestora. Au și motive, pentru că până la urmă, agricultura de precizie înseamnă timp câștigat, costuri scăzute și profit mare”, după cum ne-a declarat Alexandru Țachianu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii. Și nu sunt deloc vorbe goale, ele vin din partea unui om care într-adevăr știe bine ce înseamnă să faci agricultură în România, pentru că familia lui se ocupă cu această activitate de ani buni în județul Dâmbovița.

Aș zice că agricultura românească este la un nivel foarte înalt, chiar la nivel apropiat sau egal cu cel din Occident, pentru că fermierii noștri mari s-au capitalizat și au investit masiv în utilaje și noile tehnologii. Vorbim de tractoare ghidate prin autopilot, GPS, drone care pot scana câmpul și ne pot da informații foarte exacte cu privire la starea de vegetație a culturilor. Există tehnici la acest moment care permit scanarea câmpului, astfel încât să se poată realiza o hartă pedologică. De asemenea, avem semanători de precizie care sunt atât de exacte, încât pur și simplu nu se pierde nimic, iar aceste sunt doar câteva exemple. Din punctul meu de vedere, agricultura de precizie înseamnă timp câștigat, costuri scăzute și proffit mare”, a declarat pentru Food Biz Alexandru Țachianu.

Fermierii români, atât cei mari, cât și cei medii, cu suprafețe între 200 și 500 ha, au înțeles oportunitatea acestor tehnologii și au investit deja sume serioase, conștienți fiind de beneficii. Iar la ritmul în care evoluează acestea în prezent, chiar nu este o problemă să faci alegerea corectă…

“Putem lua drept exemplu țări precum Franța, Germania, Israel sau Olanda. Aici, fermierul, de la cel mai mic, până la cel mai mare, pleacă la lucru cu un plan bine făcut dinaninte…Ei nu lasă nimic la voia întâmplării, ceea ce este un lucru foarte important, pe care, din păcate, în România, lumea încă nu prea l-a înțeles”, a mai precizat Țachianu.

Nu înseamnă, însă, că nu avem și noi fermele noastre care oricând pot constitui un model pentru cele din Vest.

 

ALEXANDRU TACHIANU

Secretar de Stat, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

Alexandru Tachianu este, din 2018, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltării Rurale.

Anterior prezentului mandat, Alexandru Tachianu a condus Agenția Domeniilor Statului în calitate de Director General și Președinte cu rang de Secretar de Stat.

Alexandru Tachianu este absolvent al Universității de Stiinte Agronomice si Medicină Veterinară, București, Facultatea de Management, domeniul Inginerie. De asemenea, detine un Master în economia aplicată din partea FH-Weihenstephan Freising, Triesdorf (Germania). În anul 2015, a fost distins cu premiul „Fermierul anului”.


vezi și…

MADR- Scumpirea cărnii de pasăre și de porc nu sunt justificate

 

 

 

Comentariile sunt închise