Escaladarea războiului comercial dintre SUA și China – Partea a 2-a

În ceea ce o privește, se pare că SUA  nu a analizat suficient de atent efectul  de boomerang  al recentelor măsuri ”trumpiste” de politică comercială. Astfel, dacă într-o primă fază majorările de taxe vamale au vizat produse chinezești  importate de către producătorii americani  (consumatorii fiind  indirect afectați de creșterea prețurilor), în noua fază a războiului comercial situația se schimbă în bună măsură. De această dată, creșterea la 25% a taxelor vamale se aplică unui volum valoric total de 40 miliarde USD de produse finite (cum sunt, de exemplu, articolele de îmbrăcăminte, accesoriile vestimentare sau mobila) pe care le achiziționează în mod direct înșiși consumatorii. Și acest lucru este explicabil în condițiile în care pentru unele din aceste bunuri China deține ponderi foarte mari în importurile americane(de pildă  jucării și articole sportive- 81%, accesorii vestimentare – 59%, mobilă și lenjerie de pat – 49%, confecții textile – între 33% și 48% etc.). Conform unui studiu recent citat de The Wall Street Journal, se estimează că, drept urmare a acestor majorări de taxe, fiecare familie americană formată în medie din patru persoane va scoate din buzunar aproximativ 767 USD anual.

China, la rândul său, va avea de asemenea de suportat efectele negative ale războiului comercial cu SUA. Scumpirea masivă a importurilor de materiale, piese și subansamble industriale americane, precum și de tehnologii moderne ar urma să conducă (cel puțin pe termen scurt și mediu) la o scădere semnificativă a avantajului competitiv general de care se bucură produsele chinezești pe piața mondială. De aceea, dat fiind faptul că se bazează în mare măsură pe exporturi, creșterea economică ar putea fi încetinită (inclusiv pe fondul unor pusee inflaționiste notabile). La cele de mai sus se adaugă și insuficiența sau lipsurile – cel puțin temporare – ce pot fi înregistrate în aprovizionarea cu materii prime pentru industria alimentară (de exemplu soia și carne de porc, importate masiv din SUA).

Însă cel mai sumbru scenariu îl reprezintă aruncarea – chiar și treptată – pe piața financiară internațională  a unor pachete substanțiale de bonuri de tezaur americane deținute de China, în valoare totală de circa 1100 miliarde USD. Consecințele ar fi teribile atât pentru cei doi beligeranți, cât și pentru Europa și întreaga lume. Aceasta, deoarece un asemenea pas ar determina o deteriorare masivă și bruscă a cursului dolarului american, ceea ce – pe lângă o labilitate sporită a economiei americane – ar scumpi în bună măsură exporturile chinezești

La nivelul economiei globale inundarea pieței cu bonuri de tezaur americane ar determina o volatilitate extremă, potențial necontrolabilă, a piețelor financiare.


Surse: Stratfor Worldview,3 decembrie 2918 și 3 aprilie 2019; Business Insider Intelligence, 10, 13 și 14 mai 2019.

 

vezi și ….

Răzmerița anti-carne

 

Comentariile sunt închise