Gabriel Biriș la FoodIntelForum 2019: Mi se pare ridicol să mai vorbim de antreprenoriat cu bani de la stat

Gabriel Biriș, partener fondator Casa de Avocatură Biriș-Goran, este de părere că statul ar putea să susțină mult mai bine antreprenorii locali prin intermediul instrumentelor de garantare, decât prin acordarea de subvenții directe, care maschează lipsa de competitivitate. Ar fi o utilizare mult mai bună a instrumentelor de garantare, a precizat Gabriel Biriș în cadrul FoodIntelForum, ocazie cu care a ținut să remarce numărul mic de cazuri în care Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) a trebuit să onoreze garanțiile solicitate de fermeieri (700 de cazuri dintr-un total de peste 100.000 garanții acordate).

“Eu personal cred că statul poate să ajute mult mai bine și mult mai eficient din punct de vedere al folosirii banului public dezvoltarea prin aceste instrumente de garantare. Mie mi se pare ridicol să mai vorbim de antreprenoriat cu bani de la stat. S-a vorbit mai devreme de 620 mil. euro  bani publici, ca sunt europeni sau românești sunt bani băgați în 11.000 proiecte cu manageriat privat, vorbim de Start-Up Nation, de tot felul de astfel de proiecte și în loc să folosim ce avem ca levier prin garantare, prin cumva fonduri de încercare, noi ce facem? Dăm bani publici, adică luăm de la unii și dăm la alții, eu cred că nu acesta este viitorul economiei de piață, statul poate sa ajute mult mai mult dezvoltarea prin instrumente de garantare, decât prin subvenții directe, pentru că subvenția directă maschează lipsa de competitivitate”, a declarat Biriș.

Gabriel Biriș, partener fondator, Casa de Avocatură Biriș-Goran, a vorbit în cadrul FoodIntelForum 2019 despre “Eficientizarea fiscalizării și finanțărilor în foodbiz”, ocazie cu care a făcut o serie de recomandări antreprenorilor români pentru o mai bună gestionare a business-ului.

A doua ediție a FoodIntelForum a avut loc in data de 18 iunie la ASE Bucuresti si a reunit cei mai importanți oameni din agribusiness-ul românesc, industria alimentară și HoReCa, alături de oficialități. Evenimentul a fost organizat de Event Space, în colaborare cu CEC Bank, Academia de Studii Economice din București, Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România, ASPES – Asociaţia pentru Studii şi Prognoze Economico-Sociale și Computerland.


vezi și…

Fermierii români și cea de-a treia revoluție agrară…

Evoluții și tendințe ale alimentației în lume. 4 căi pentru România

Comentariile sunt închise