Cum poți să obții un grant de 200.000 euro cu o idee descrisă în 500 de cuvinte
De-a lungul timpului ne-am tot obișnuit ca lumea să se plângă de accesul greoi la fondurile europene nerambursabile. Birocrația a constituit o temă intens discutată, care și astăzi rămâne de actualitate.
Vă vine să credeți sau nu, există un program de finanțare adresat fermierilor care nu se înscrie în tiparele împământenite până acum și la care puteți avea acces în urma unei cereri redactate pe trei pagini și o descreire a proiectului în 500 de cuvinte. Ca la americani…Este vorba de SmartAgriHubs, un proiect cofinanțat de UE și care are ca obiectiv accelerarea transformării digitale a sectorului agro-alimentar în Europa.
“Birocația este aproape de zero, cererea de finanțare cuprinde 3 pagini, din care pe prima pagina sunt datele de identificare ale membrilor consorțiului, iar mai departe se aplică sistemul american. Ești în stare să descrii in 500 de cuvinte valoarea ideii și a prototipului, ai banii, nu esti in stare, nu-i ai… Ai 500 de cuvinte la dispoziție ca să iei banii, iar pe urmă este talentul tau în a descrie elementele și indicatorii de evaluare a executării proiectului pe parcursul a maximum 2 ani și în rest nimic altceva”, a declarat în cadrul FoodIntelForum 2019 Viorel Marin, președintele ANAMOB, care este și coordonator al Clusterului Regional Europa de Sud-Est (România, Moldova, Bulgaria, Serbia, Slovenia, Croația, Muntenegru, Bosnia, Cipru, Turcia și Israel), parte din SmartAgriHubs.
Este vorba de un program care vrea să construiască un nou tip de ecosistem pentru fermieri. În absența unei formule de finanțare cu capital de risc a experimentelor pilot de cercetare-inovare, acest proiect constituie o variantă demnă de luat în seamă, mai ales că dispune de foarte multe milioane de euro prin care se pot acorda granturi de până la 200.000 euro doar pentru un anumit tip de asocieri – comunitate de fermieri, IT, hub-uri de inovare digitală, centru de competență.
Ce este SmartAgriHubs?
SmartAgriHubs este un proiect demarat la 1 noiembrie 2018, având la dispoziție un buget de 20 de mil. euro cofinanțat de UE. Proiectul urmărește construirea unei rețele paneuropene extinse de centre de inovare digitală. SmartAgriHubs va reuni toate statele membre ale UE într-un consorțiu ce va include o vastă rețea de IMM-uri, furnizori de servicii și de servicii, experți în tehnologie și fermieri – utilizatori finali. De asemenea, SmartAgriHubs va mobiliza, consolida și conecta centrele de inovare locale și 20.000 de Centre de Competență (CC) în întreaga Europă.
citește și…
Agricultura viitorului: Cercetare, inovare, digitalizare!
Comentariile sunt închise