Oxford Economics: Roboții lasă fără locuri de muncă două milioane de angajați, anual
Introducerea roboților și dezvoltarea automatizării în procesele de producție vor disponibiliza 20 de milioane de locuri de muncă, până în anul 2030.
Raportul „Cum vor schimba roboții lumea” („How robots change the world”, în engleză) al companiei de prognoză și cercetare a pieței Oxford Economics estimează că aproximativ 8,5% din totalul forței de muncă la nivel global va fi înlocuită de roboți. Cea mai afectată țară va fi China, unde 14 milioane de locuri de muncă vor fi afectate de aceste schimbări.
La nivel mondial, numărul total de roboți implementați în sistemele de producție este în prezent de 2,25 milioane de exemplare. În ansamblul ultimilor 20 de ani,, numărul roboților s-a multiplicat de trei ori. Din anul 2010, ritmul anual de utilizare a roboților în industrie a crescut și aproape că s-a dublat.
Interesant este însă faptul că raportul companiei de cercetare a pieței subliniază faptul că unul din trei roboți este instalat în China, țară în care se află amplasați în întreprinderi nu mai puțin de 20% din numărul total al roboților din întreaga lume. Statistic, specialiștii au raportat că fiecare robot nou instalat a disponibilizat sau a îndreptat spre alte domenii, până în prezent, o medie de 1,6 lucrători. În China, datorită creșterii foarte mari a cererii de produse manufacturate s-au făcut investiții uriașe în robotică, ritmul de creștere fiind unul alert, notează experții Oxford Economics. Dacă în China doar se va menține actualul ritm de creștere, numărul roboților din întreprinderi va ajunge, până în 2030, la 8 milioane de exemplare.
În decursul următorului deceniu, se preconizează că SUA va pierde mai mult de 1,5 milioane de locuri de muncă prin automatizarea proceselor de lucru. În Uniunea Europeană, robotizarea va avea drept consecințe disponibilizarea a două milioane de slujbe, iar Coreea de Sud va pierde aproape 800.0000 de locuri de muncă. În alte țări din întreaga lume, alte trei milioane de locuri de muncă vor fi înlocuite de roboți, până în anul 2030.
În ultimii ani, costurile de proiectare și fabricare a roboților au început să scadă simțitor, din acest motiv utilizarea acestora pentru înlocuirea forței de muncă umane devine din ce în ce mai rentabilă. Ieftinirea procesoarelor de mare putere, apariția rețelelor inteligente și creșterea duratei de viață a acumulatorilor a micșorat valoarea medie a unui robot, costurile comprimându-se cu 11% în intervalul anilor 2011-2016.
vezi și…
Agricultura viitorului: Cercetare, inovare, digitalizare!
Comentariile sunt închise