Agricultura post 2020: 20 euro/ha în plus la subvenția pe suprafață
Fermierii români vor beneficia de 20 euro/ha la subvenția pe suprafață, după 2020, ceea ce înseamnă o sumă de 215 euro/ha, față de 195 euro/ha, în prezent, potrivit autorităților române. Este vorba de plățí directe, dar și de sume care vor intra pe mai multe scheme. Încet-încet, se lămuresc lucrurile în ceea ce privește alocările financiare de care va benefica țara noastră în viitorul plan strategic. Dincolo de tot felul de calcule și negocieri la sânge, un lucru este clar: autoritățíle de la Bruxelles sunt îngrijorate de efectele dramatice ale schimbărilor climatice asupra mediului, motiv pentru care vor aloca sume deloc de neglijat pentru limitarea pagubelor produse de acestea.
“La ora actuală România are o subvenţie de 195 de euro/hectar. În orizontul nostru până în 2027, subvenţia la plăţile directe ajunge în doi ani undeva la 215 euro/hectar, asta înseamnă o creştere cu 20 de euro pe unitatea de suprafaţă. Dar această subvenţie pe care o avem se compune din mai multe elemente, se compune din plăţile directe şi prin susţineri pe diverse componente, cum este cazul la tineri sau la suprafaţă. Ai această posibilitate şi elasticitate naţională pentru a-ţi împinge interesul acolo unde statul doreşte şi unde fermierii simt nevoia, iar acest proces noi îl facem împreună cu fermierii”, a declarat Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Potrivit informațiilor vehiculate în piață, România ar urma să dispună de mai puțini bani pe pilonul II (Polica de Dezvoltare Rurală) după 2020, ceea ce va face tot mare concurența pentru obținerea acestora. Vor crește, în schimb, sumele alocate pe Pilonul I (plăti directe).
Teoretic, pe Pilonul II ar urma să fie disponibile fonduri de 6,7 miliarde de euro, față de 8,2 miliarde de euro, în PNDR 2014-2020, ceea ce înseamnă o reducere de buget semnificativă. Jucătorii din piață, interesați direct de gestionarea acestor sume, susțin că își doresc o redistribuire mai echilibrată a banilor pe viitoarea PAC, în funcție de necesarul și, mai ales, realitățile mediului rural din România.
În actualul cadru financiar (2014-2020), România a avut alocată suma de 8, 127 miliarde euro – pilonul II, la care s-au adăugat 12,529 miliarde euro aferente pilonului I (plăți directe).
vezi și…
A apărut Numărul 1 al Ediției de tipar FoodBiz!
Comentariile sunt închise