Cerere mare de ouă pe piață, dar nu sunt bani de investiții…

Un producător de ouă din județul Mehedinți susține că are cerere de 10 ori mai mare decât poate produce, însă nu se poate extinde pentru că nu reușește să obțină finanțare de la bănci. Din păcate, nu este o situație singulară, ci mai degrabă o realitate de care se lovesc numeroși fermieri!

Cornel Stroescu este un fermier cunoscut din județul Mehedinți, care lucrează circa 2.000 ha de teren agricol și deține și o fermă de găini ouătoare (20.000  de capete) a căror producție de ouă o vinde în rețelele Cora și Carrefour la nivel local. Cerere are însă cu mult mai mare, de vreo zece ori, și chiar la nivel national. Nu o poate însă satisface, pentru că nu are bani de investiții care să-l ajute să-și extindă activitatea. Deși a mers pe la mai multe bănci să caute finanțare, peste tot s-a lovit de aceeași reticență.  Și uite așa, un proiect de integrare a producției – pornind de la producția vegetală, furaje, până la produsul finit – se limitează la nivel local, când ar putea să-și facă loc pe piața națională.

“Vă dau un exemplu că se poate: am vrut să integrez producția vegetală obținută de pe cele aproximativ 2000 de hectare pe care le cultiv și să aducem pe raft un produs finit – oul, pentru a nu mai vinde grâul, porumbul și floarea soarelui ca materie brută ci să le transform în furaje. Am preluat o fermă de găini în insolvență și am reusit să o fac profitabilă. Integrarea producției creeză plusvaloare, locuri de muncă… Am cerut  finanțare pentru dezvoltarea fermei prezentând un proiect de 5 mil. euro la toate băncile dar nimeni nu m-a băgat în seamă. Vreau să dezvolt ferma de găini la o capacitate de 10 ori mai mare, pentru că am cerere din piață. Sunt prezent în Carrefour și Cora, dar numai local deoarece produc puțin, 20.000 de găini  ouătoare este puțin la cât îmi cere piața, am cerere la nivel național de 10 ori mai mare”, spune Cornel Stroescu.


vezi și …

Auchan România preia magazinele din stațiile Petrom

 

 

 

Comentariile sunt închise