Valeriu Tabără: România trebuie să cultive maximum 800.000 ha de floarea soarelui

România este lider european la cultura de floarea soarelui, fie că vorbim de producție sau de suprafețele cultivate, un motiv de mândrie pentru oficialii de la Agricultură. Cercetătorii români atrag, însă, atenția că se exagerează cu această cultură, în prezent fiind depășit pragul de siguranță națională, după cum susține Valeriu Tabără, președintele ASAS. Ori, în acest condiții, nici nu este de mirare că au apărut și s-au răspândit tot felul de boli în ultimii ani, iar mana florii soarelui este cel mai bun exemplu.

“O spun ca fitotehnist, de data aceasta, nu ca un economist, noi depășim suprafața de siguranță a României la floarea soarelui, nu ne putem apăra și s-a zis foarte bine astăzi legat de apariția manei, pentru că nu respectăm niște reguli, apar rase noi de patogeni…La floarea soarelui n-ar trebui să depășim maximum 800.000 ha, nu 1,2 mil. ha, iar acolo se mai adaugă încă 500 de kg sau 1.000 kg la hectar pentru o astfel de așezare care permite să avem asolamente făcute ca lumea”, a declarat Valeriu Tabără la “Ziua Porumbului Românesc”, eveniment organizat de compania românească Expert Agribusiness.

2018 a fost un an bun pentru producătorii de floarea soarelui din România, care au ocupat prima poziție în UE cu o recoltă de circa 3 milioane de tone, de pe o suprafață de1,019 mil. ha.

Urmează soia?

Și cultura de soia ar putea ar putea să ajungă în aceeași situație, dacă se va atinge o suprafață cultivată de circa 1 milion de hectare. Deocamdată, însă, ne mulțumim cu 167.000 ha, suprafață semănată, în 2018.

„Dacă am avea un un milion de hectare de soia, ce-am face cu sclerotinia? Și este posibil dacă cumva se va drumul până la urmă la biotehnologii. La o soia rentabilă noi ne putem duce până la un milion de hectare de soia, premergătoare excepțională pentru grâu sau alte păioase și să realizăm o producție de 2 mil. de tone de soia’’, a mai spus Tabără.

Expert Agribusiness a organizat, în data de 22 august, la Fundulea „Ziua porumbului românesc”, ocazie cu care au fost prezentate în câmp (loturi experimentale) performanțele hibrizilor CERA – CERA 290, CERA 320, CERA 380, CERA 450, precum și ale altor doi hibrizi – 3401 si 3702. Lotul experimental a inclus și hibrizii românești din grupa EVO, cu rezultate foarte bune în 2018. La eveniment au fost prezenți numeroși fermieri, alături de nume importante din agribusiness-ul românesc.


alte articole…

Schimbările climatice fac deja ravagii în Italia

Șase produse tradiționale atestate de un producător din Capitală

Comentariile sunt închise