”Mariaje” potrivite între brânzeturi și vinuri
Degustările de brânzeturi și vinuri, mai ales la orele după-amiezii, devin din ce în ce mai răspândite în tot mai multe state, în special europene. Ele își fac loc pe trepte tot mai înalte ale societății, inclusiv la casele regale și în mediul diplomatic, adesea înlocuind recepțiile complicate sau prefațând ori încheind vizionarea unor spectacole ”cu ștaif” ( în special de operă și concerte simfonice).
Una din chestiunile importante – dacă nu chiar cea mai importantă – care se pune cu ocazia unor asemenea evenimente este alegerea celor mai potrivite soiuri de vinuri care să fie servite în funcție de tipurile de brânzeturi ce urmează a fi oferite. Iată, în continuare, un ghid simplu, cu caracter orientativ în acest sens.
Brânzeturi albastre cu vin de Porto.
Brânzeturile albastre – denumite astfel datorită filoanelor bleu-verzui pe care le conțin -, precum, de exemplu, Gorgonzola și Roquefort au un miros puternic, o aromă pronunțată de nucă și o consistență sfărâmicioasă. Pentru gurmanzi, acestea sunt puse în valoare de vinul de Porto, de asemenea tare și uleios, care, dat fiind faptul că este foarte dulce, echilibrează gustul picant și aciditatea ridicată a brânzeturilor respective.
Brânză de capră cu vin alb Sauvignon.
Oricare ar fi sortimentele și/sau consistența brânzei de capră,aroma sa astringentă, de pământ reavăn este comună tuturor acestora. Aroma unică a brânzei de capră se asociază foarte bine cu Sauvignon alb, un vin ușor, răcoritor, cu miros de iarbă crudă.
Cașcaval Cheddar cu vin de Malbec.
Atât cașcavalul Cheddar, cât și vinul de Malbec sunt foarte populare, chiar în rândul persoanelor care nu sunt neapărat cunoscătoare în domeniu. Ambele au o aromă complexă. Cheddar are o consistență destul de dură și o aromă oarecum amăruie/. Malbec este un vin roșu originar din Franța, însă care a cunoscut și și-a consolidat succesul în Argentina. Are un gust plăcut, de fructe, cu o puternică aromă de tanin. Aromele de fructe ale vinului de Malbec atenuează (fără să-l elimine) gustul amărui al cașcavalului Cheddar, punându-l și mai bine în valoare.
Brânză Morbier cu vin Gewürztraminer.
Spre deosebire de brânzeturile albastre, caracterizate prin multiple filoane subțiri de mucegai, Morbier prezintă o singură linie de culoare mai închisă, care de fapt nu este mucegai, ci cenușă. Această brânză, cu o textură semi-moale, cremoasă, este iute la gust. Contrar însă așteptărilor, ea are o aromă remanentă de fructe. Morbier se potrivește perfect cu Gewürztraminer, un vin alb suficient de dulce și aromat pentru a fi servit de obicei la desert, însă cu un buchet destul de complex pentru a satisface pretențiile cunoscătorilor.
Brânza Brie cu vin Pinot Noir.
Brie este un sortiment foarte popular și îndrăgit de brânzeturi grație texturii sale moi, cremoase, cu gust asemănător untului. De aceea se asociază perfect cu Pinot Noir, un vin moale, catifelat.
Brânză Gouda cu vin Cabernet Sauvignon.
Gouda este unul din cele mai bine cunoscute exporturi ale Olandei. Cei mai mulți iubitori de brânzeturi preferă Gouda complet maturată, când devine dură și cristalizată ca textură și capătă un gust dulce, caramelizat. De aceea se potrivește foarte bine cu Cabernet Sauvignon, un vin tare, cu mult tanin și cu un bogat buchet de arome.
Cele de mai sus sunt numai câteva sugestii, recomandări pentru ”mariaje” cât mai potrivite între diverse tipuri de brânzeturi și vinuri. Ele pot fi urmate sau nu, ori adaptate după gust, având în vedere faptul că pe plan mondial există sute de tipuri de brânzeturi. Numai în Franța, spre exemplu, se produc peste 300 dintre acestea!
Sursa: Avishai Edenburg, The Ultimate Guide to Pairing Cheese and Wine. Online. www.ba-bamail.com, 5 septembrie 2019.
vezi și…
De ce trebuie să participi la BucharestFoodSummit 2019?
Comentariile sunt închise