Secetă în Dobrogea – producții mai mici cu 30-40%
Seceta din Dobrogea a adus un an greu pentru fermierii din Dobrogea, care au avut producții cu 30-40% mai mici în 2019 față de 2018. Din păcate, nici premisele pentru anul viitor nu se anunță prea bune, în condițiile în care din cauza secetei nu se pot efectua semănăturile de toamnă. Dacă rapița este o cultură pierdută pentru 2020, agricultorii de aici își leagă speranțele mai degrabă de grâu și orz. Mai rămâne să și aibă parte de ceva ploi, altfel va fi tare greu cu semănatul.
„Am și vândut orzul și grâul, iar prețurile au fost de la binișor, la prost. Cel mai bine am ieșit la floarea soarelui atât cantitativ, cât și ca preț (1,4 lei/kg). Am avut recolte mai mici față de 2018. De altfel, în Dobrogea, toate productiile au fost mai mici cu 30-40%, comparativ cu anul trecut”, ne-a declarat la Ziua Porumbului de la Orezu Gheorghe Albu, un cunoscut fermier din Constanța care exploatează circa 6.000 hectare de teren agricol și 245 ha de vie. Albu deține și funcția de președinte LAPAR.
La porumb, în schimb, producția a fost de 5-6 tone/ha, iar prețurile au fost așa de mici că Albu a preferat să îl folosească ca hrană de siloz pentru ovine (cele 4.000 de capete pe car ele mai are). Este mai rentabil să obții 50 de tone de masă verde la hectar decât să vinzi 5-6 tone de boabe, susține fermierul constănțean, care adaugă că într-un an normal producțiile în zonă pot ajunge și la 10 tone/ha, cantitate la care te poți gândi la profit.
Seceta încurcă arăturile
Dobrogea este una din regiunile cele mai afectate de schimbările climatice. Nu mai miră pe nimeni faptul că, în acest an, de exemplu, agricultorii au avut mari probleme cu înființarea de culturi de toamnă. Din păcate, agricultorii au pierdut cultura de rapiță, pentru că nu s-a putut intra pe câmp, din cauza secetei.
“Seceta este în floare, atât cea pedologică, cât și cea atmosferică. La ora actuală, în Dobrogea, aproape toate utilajele stau în hambar, pentru că nu se poate ara și nu se poate pregăti terenul. A trecut deja perioada optimă pentru însămânțarea rapiței, ceea ce înseamnă că nu se pune niciun hectar de rapiță în Dobrogea. Seceta și condițiile din acestă tomană sunt cu mult mai vitrege decât cele din 2018, cel puțin pentru Dobrogea”, a declarat Albu.
Cât despre celelalte culturi de toamnă, grâu și orz, nu-și pierde încă speranța că va avea parte de un dram de ploaie…Așa că este greu să avanseze progneze pentru recolta anului viitor, după un an în care producțiile au fost mai mici cu până la 40% față de 2018, ca să nu mai vorbim de prețuri.
Singura consolare, poate, este că vinul de anul acesta se anunță de o calitate foarte bună, chiar dacă va fi mai puțin…
vezi și…
Federația Industriei Hoteliere din România participă la Bucharest Food Summit 2019!
Comentariile sunt închise