Cum deosebim mierea falsă de cea adevărată în magazine?

Chiar dacă mierea românească este apreciată peste tot în lume pentru calitatea ei, pentru producătorii români este destul de greu să intre în marile rețele de magazine. Din păcate, pe piața locală “mierea falsă” se găsește în mari cantități, la prețuri modice, inclusiv în supermarketuri. Ori, în condițiile în care intră miere din străinătate, din Ucraina, în special, la prețuri de 6 – 6,5 lei/kg (când producătorii noștri au costuri de 12 lei/kg), nu ai cum să nu te intrebi cum oare ar putea să facă față acestei concurențe producătorii români?!

Despre mierea falsă a vorbit și Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice “Gheorghe Ionescu-Sisești” (ASAS) și fost ministru al Agriculturii, la Târgul Național al Mierii, eveniment organizat pe platforma apicolă Băneasa.

“Academia (ASAS, n.r.) nu-și poate permite să facă cercetări pentru a favoriza pe cineva. Nu pot eu, ca om de învățământ, de știință, să fac așa ceva. Ar fi o tradare a meseriei și a crezului nostru. Ceea ce facem este de a clarifica niște lucruri. Noi nu putem să intram în zona speculațiilor comerciale de orice tip sau politice. Acum se discută, dar parcă ne ferim: ce înseamnă aducerea unor matci hibride? Putem să stăpânim mai departe să nu mi se degradeze populația mea sau specia mea de aici, specifică Munților Carpați? Indiferent de ce s-ar spune, la nivelul Uniunii Europene suntem o insulă cu particularități extraordinar de specifice. Avem multe lucruri de facut ca să favorizăm speciile floricole care dau poliflora. Eu sunt o persoană care se uita cu atenție prin magazine și mă opresc și la stup. De multe ori, eticheta în mari supermarketuri este pe un borcan cu miere falsă. Se cunoaște după culoare… chiar daca nu ești foarte mare specialist. Deci, în interiorul borcanului nu este ce scrie pe etichetă”, a spus Tabără.

Nu există pădure fără uscături…

Producătorii români sunt cunoscuți pentru profesionalismul lor și pentru calitatea mierii, recunoscută peste hotare. Aceasta nu înseamnă că toată lumea se încadrează în această categorie, mai sunt și excepții, ce-i drept…Și dacă în străinatate se practică, de ce să ne mire că și la noi sunt destui care o fac?!

“Probabil că există și apicultori români care fac cum fac cei francezi care, mai nou, pun pe piață miere de import și spun ca e miere franțuzească. Totuși, în România avem apicultori de calitate și prin aceasta calitate am ieșit pe piața externă și suntem extrem de cunoscuți și astăzi. Eu sunt convins că avem foarte mulți apicultori profesioniști care nu ar face rabat de la calitate. Că or mai fi printre noi și niste “ciori vopsite”… Deci, nu absolutizăm”, a precizat președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.

Asociația Crescătorilor de Albine din România (ACA) a organizat, în perioada 20 – 22 septembrieTârgul Național al Mierii, pe platforma Institutului de Cercetare și Dezvoltare pentru Apicultură din Băneasa.


vezi și…

Federația Industriei Hoteliere din România participă la Bucharest Food Summit 2019!

 

Comentariile sunt închise