Rapița, o cultură care pune tot mai multe probleme în România

Cultura de rapița începe să devină o raritate în România, din cauza secetei, care nu permite efectuarea semănăturilor aproape în fiecare toamnă de ceva vreme. Că să nu mai vorbim de faptul că nici fermierii care reușesc să înființeze cultura nu au nicio garanție că aceasta va răsări în primavară. În acest an, de exemplu, în jur de 300.000 de hectare de rapiță au fost întoarse cu alte culturi (porumb și floarea soarelui), deoarece nu au răsărit. Din pacate, nici macar în aceste condiții, cand recolta a fost mica fata de alți ani, agricultorii nu au avut parte de prețuri ceva mai bune, cum ar fi fost normal. O situație cu care ne-am obșnuit deja.

„Anul trecut, din cauza lipsei de precipitații, mai bine de câteva sute de mii de hectare, depășind 300.000 de hectare, au fost întoarse la rapiță, dat fiind faptul că atunci, în momentul semănatului și după aceea, factorii de vegetație nu s-au întâlnit cu sămânța și nu s-au întâlnit cu dorința fermierului și a tuturor acelora care lucrează în agricultură și își pun nădejdea în agricultură, inclusiv din punct de vedere economic”, a declarat ministrul Agriculturii Petre Daea la conferința PRIA Agriculture desfășurată, marti, la ASAS.

În aceste condiții, nici nu mai mira pe nimeni faptul ca s-a pierdut jumatate din producția preconizată de rapița. Din păcate, situația s-a repetat și în această toamnă, așa că premisele pentru recolta din 2020 sunt destul de rezervate.

România a realizat, în acest an, o producție de 685.723 tone de rapiță obținută de pe o suprafață 288.899 hectare, cu 900.000 de tone mai puțin raportat la 2018, media la hectar fiind de 2.374 kg/ha, comparativ cu 2.487 kg/ha, în 2018, după cum a anunțat ministrul Petre Daea.

De altfel, producția de rapiță s-a tot redus în ultimii ani, de la 1,684 mil. tone, în 2017, la 1,515 mil. tone, în 2018, respectiv 685.723, în acest an. Să sperăm că acest trend nu se va menține și în următorii ani…


vezi și…

OCDE Semnal de alarmă privind evoluția economiei mondiale

Comentariile sunt închise