33 alimente cu efecte anti-îmbătrânire

Conform unor studii recent publicate de revista Men’s Health, alimentele prezentate în continuare au proprietăți care le fac deosebit de eficiente în lupta anti-îmbătrânire. Este vorba, în esență, de efecte imunostimulatoare, de consolidare si protejare a inimii, oaselor, muschilor, precum și de anti-inflamatoare. Iată, succint, care sunt alimentele respective, precum și  principalele lor caracteristici.

1. Migdalele

Reprezintă gustări energizante care nu generează colesterol rău, datorită sterolilor. De asemenea sunt benefice pentru diabetici reducând zaharul din sânge. Sunt, totodată, bogate în aminoacizi, care sustin nivelul de testosteron si musculatura in crestere. Migdalele sunt bogate și în vitamina E, care protejează organismul in cazul expunerilor prelungite la soare. Si pentru că vitamina E este un antioxidant puternic, consumul de migdale menține arterele sănătoase.

 

2. Semintele de in

Bogate în proteine și fibre, aceste mici semințe oferă o cantitate importanta de Omega-3 si acizi grasi, acizi, care reduc petele de pe piele prin continutul de fier, precum si ridurile fine. Semințele de in se pot consuma cu iaurt, în salate sau cu fulgi de ovăz.

 

3. Rosiile

Conțin mult licopen, precum si antioxidanti; de menționat, totodată că și tomatele prelucrate sunt la fel de puternice ca si cele proaspete, deoarece este mai usor pentru organism să absoarbă licopenul. Studiile arata ca o dieta bogata în licopen poate reduce riscul de cancer al vezicii urinare, al celui pulmonar, de prostata, de piele si stomac, precum si reducerea riscurilor bolilor coronariene. Pe de altă parte, prin eliminarea radicalilor liberi generați de razele ultraviolete, ajută la lupta impotriva ridurilor.

 

4. Cartofii dulci

Sunt adesea confundati cu cartofii obișnuiți, însă acesti tuberculi reprezinta unul din cele mai sănătoase alimente. În plus acestia contracareaza efectele fumului ocazional inhalat de nefumatori, previn diabetul, (deoarece cartofii dulci contin gluten, un antioxidant care poate spori metabolismul de nutrienti si al sistemului imunitar), protejaza împotriva Alzheimer, Parkinson, al bolilor de ficat, fibroza chistica, HIV, cancer, infarct miocardic si accident vascular cerebral. Ce este mai important insa este continutul semnificativ de vitamina C, care netezeste ridurile prin stimularea producerii de colagen. Un recent studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition a constatat ca voluntarii care au consumat zilnic 4 miligrame de vit. C (aproximativ o jumatate de cartof dulce mic) timp de 3 ani au realizat o diminuare cu 11% a aparitiei ridurilor.

 

5. Spanacul

Frunzele verzi ale spanacului sunt echivalente cu inima unui om sanatos. O masă cu spanac inseamnă un aport sustinut de minerale esentiale – în special potasiu si magneziu – și este una din sursele principale de luteina, un antioxidant care poate ajuta la prevenirea înfundarii arterelor. Plusul de vitamine si nutrienti pot sustine-densitatea minerala osoasa, preveni cancerul de prostată și de colon, reduce riscul unor boli de piele, etc.

 

6. Rozmarinul

S-a demonstrat faptul că acidul carnosic care se găsește în acest condiment reduce riscul de accident vascular cerebral cu 40 la suta, potrivit unui studiu publicat în Journal of Neurochemistry. Acid carnosic pare să determine un proces care protejeaza celulele creierului de efectele daunatoare ale radicalilor liberi, care agraveaza efectele unui accident vascular cerebral. De asemenea, poate proteja împotriva bolilor degenerative, cum ar fi Alzheimer si, în general, încetinește îmbătrânirea.

 

7. Somonul sălbatic

Un sfert de portie de somon inseamna aproximativ 2000 miligrame de acid docosahexaenoic (DHA) si acid eicosapentaenoic (EPA), omega-3 acizi grasi, care servesc drept ulei pentru îmbunătățirea activitatii cerebrale. Un studiu din 2008 efectuat la Universitatea din Cincinnati, de exemplu, a constatat ca tesutul creierului uman intre 65 și 80 de ani conține cu 22% mai putin DHA decât tesutul cerebral uman intre 29 și 35 de ani. Dar de ce este atât de important ca somonul să fie sălbatic? Deoarece pestii de crescatorie, sunt îngrasati cu soia, care distruge uleiul Omega-6 si astfel pot fi la fel periculosi ca un cheeseburger. Obiectivul urmărit ar trebui să fie cel putin doua portii pe saptamâna de somon salbatic.

 

8. Afinele

Aceste mici, dar potente fructe mici pot contribui la prevenirea unor tipuri de cancer, precum și a unori boli de inimă. Pe langa faptul ca sunt bogate în fibre si vitaminele A si C, acestea au puternice proprietati antioxidante, cum numai fructele amazoniene de acai le au atât de puternice, actiuni antioxidante care neutralizeaza radicalii liberi cei care cauzeaza probleme neuronale. Se recomandă consumul unei căni de afine pe zi daca se poate optati pentru cele salbatice , deoarece acestea contin antioxidanti cu 26 % mai mult decit cele cultivate.

 

9. Ceaiul verde

Este un antioxidant dovedit cu efecte anti-cancerigene si cu proprietati anti-inflamatorii . Cercetatorii au descoperit ca un consum 2-6 cesti pe zi, nu doar ajuta la prevenirea cancerului de piele, dar ar putea inversa, de asemenea, efectele nocive ale soarelui prin neutralizarea modificarilor cauzate de expunerea indelungată a pielii la razele acestuia. Alte studii arata ca ceaiul verde, infuzat cu un alt antioxidant numit epigallocatechin galat (EGCG), poate contribui la sanatatea cardiovasculara si reduce riscul față de mai multe tipuri de cancer.

 

10. Ciocolata

Cu continut ridicat de cacao contine flavonoide, un nutrient natural din cacao, care îmbunatateste fluxul de sânge în creier și care, totodată, contribuie la menținerea functiei cognitive. Ciocolata neagra cu continut mai mare de 50% cacao contine și asa- numitul Procyanidin tanin, care este de asemenea gasit in vinul rosu si care poate mentine arterele flexibile si tensiunea arteriala scazuta.

 

11. Tonul

Are un mic secret: conține seleniu. Acest nutrient ajuta la pastrarea elastinei, o proteina care mentine pielea neteda. Este de asemenea antioxidant și are rolul unei bariere în calea razelor solare (opreste radicalii liberi rezultati din expunerea la UV si care duc la deteriorarea celulelor epidermice). Tonul este, de asemenea, o bogată sursa de proteine, nu contine grasimi rele si oferă cantitati insemnate de niacin, substanță cu contribuție semnificativă la scaderea colesterolului. În acest din urmă sens, cercetatorii de la Universitatea din Rochester au ajuns la concluzia ca niacinul ridică colesterolul HDL (tipul bun) si scade trigliceridele.

 

12. Morcovii

Conțin o mare cantitate de vitamina A, care împiedica moartea celulelor din stratul exterior al pielii. Aceasta înseamna ca mai putine celule moarte se combina cu sebumul si astfel nu blocheaza porii. Morcovii contin, carotenoizi- compusi solubili în grasimi – care au un rol pozitiv într-o gama larga de tipuri de cancer și reduc riscul creerii de conditii inflamatorii care favorizeaza astmul si artrita reumatoida.

 

13. Prunele uscate

Sunt bogate in cupru si bor, ambele substanțe contribuind la prevenirea osteoporozei. De asemenea, ele contin o fibra numita inulina, care în functie de bacteriile intestinale, creează un mediu mai acid în tractul digestiv. Acesta la rândul sau, faciliteaza absorbtia de calciu.

 

14. Cerealele integrale

Fulgi de ovaz, faina de grâu, orz, orez brun – sunt bogate in fibre, care calmeaza tesuturile inflamate mentinând în acelasi timp inima puternica, colonul sanatos si creierul alimentat cu oxigen. Cerealele integrale pot conține cantități însemnate de carbohidrati, eliberarea acelor zaharuri fiind încetinita de fibre. O jumatate de cana de cereale integrale contine 10 grame de proteine, care asigură un echilibru energetic muscular satisfăcător.

 

15. Vinul rosu

Contine resveratrol-un compus natural care scade LDL, HDL si previne formarea cheagurilor de sânge. De aceea el poate fi numit cu adevarat un ”lifesaver”. Potrivit unui studiu american efectuat pe 6.000 de pacienti, există cu 97% mai multe sanse de a ajunge la vârsta de 85 de ani, daca se consumă zilnic, în medie, două pahare de vin roșu. Vinul rosu este, de asemenea, o sursa bogata de flavonoide, antioxidanti care ajuta la protejarea mucoasei vaselor de sânge din inima si, potrivit cercetatorilor japonezi, face mai putin probabila moartea cauzată de boli cardiovasculare.

 

16. Iaurtul

Beneficiile culturilor de iaurt sunt de necontestat: organismele probiotice sunt culturi de bacterii benefice pentru organismul uman, deoarece pastrează tractul digestiv sanatos si intaresc sistemul imunitar si ofera protectie împotriva cancerului. Nu toate iaurturile sunt probiotice, ci doar cele care au pe etichetă sintagma “culturi vii si active”.

 

17. Avocado

Este bogat în grasimi mononesaturate și, de asemenea, în acid folic și vitamina B solubila in apa. Aceasta din urmă ajuta la scadea nivelului de homocisteina, un aminoacid care poate împiedica fluxul de sângelui prin vasele de sânge. Este indicat ca avocado să fie consumat de doua ori pe saptamâna.

 

18. Nucile

Sunt mai bogate în in omega-3 decat somonul; conțin, de asemenea, numeroși polifenoli, care pastreaza inima sanatoasa. Au protenine mai multe decit carnea de pui. Alte fructe cu coajă au doar una sau doua dintre aceste caracteristici, nu toate trei. O portie de nuci (aproximativ 30-35 grame) este binevenita oricând, dar mai ales ca o gustare intre mese.

 

19. Fasolea neagră

Oamenii care mananca o portie de fasole neagra pe zi reduc riscul de atac de cord cu 38 la suta, potrivit unui studiu publicat în Journal of Nutrition. Si în timp ce celelalte soiuri de fasole sunt, de asemenea, bune pentru inima, fasolea neagra este imbatabila pentru a stimula intelectul dvs, deoarece contine antociani, compusi antioxidanti care s-au dovedit a îmbunatati functionarea Fasolea neagra este, de asemenea, bogata in nutrienti, inclusiv proteine, grasimi sanatoase, acid folic, magneziu, vitamina B, potasiu si fibre.

 

20. Merele

Un măr pe zi reduce inflamatiile de orice tip, datorita quercetinei, un flavonoid care se găsește si în ceapa rosie. Quercetina reduce riscul de alergii, atac de cord, Alzheimer, Parkinson, cancer de prostata si cancer pulmonar. Recomandabil este soiul Delicious Red, care contine cantități mai mari de antioxidanti cu calități anti-inflamatorii.

 

21. Rodiile 

Sucul din fructele biblice cu multe seminte pot reduce riscurile de îmbolnăvire cu cele mai multe tipuri de cancer, datorita polifenolului numit ellagitannins, care dau fructelor culoarea rosie. Un studiu american recent a evidențiat, între altele, și ca sucul de rodii incetineste dezvoltarera celulelor cancerului de

 

22. Broccoli

O cană cu broccoli contine o doza consistenta de calciu, precum si mangan, potasiu, fosfor, magneziu si In plus, are o concentratie ridicata de vitamine, inclusiv A, C, si-K si sulforafan fitonutrienti. Studiile realizate la Universitatea Johns Hopkins din SUA evidențiază, de asemenea, faptul că broccoli are semnificative proprietati anticancerigene.

 

23. Kiwi

Datorită conținutului ridicat de potasiu, acest fruct protejează sistemul osos. Este, de asemenea, bogat în vitamina C și luteină, un carotenoid care poate contribui la reducerea riscului de boli de inimă.

.

24. Uleiul de masline extra-virgin

Este bogat în beneficele grasimi mononesaturate. Acizii grasi si polifenolii reduc inflamatia celulelor si articulatiilor. Un studiu apărut în revista Nature a constatat ca este la fel de eficace ca Advil (medicament de sinteza) în privința atenuării inflamatiilor articulare.

 

25. Prazul

Prazul poate menține și stimula activitatea sexuala. De asemenea, consumat cu regularitate, reduce riscul de cancer de prostată. Partea verde a unui praz mediu taiat în fasii subtiri, se adaugă la supe, sautés-uri, salate etc. Acest ”văr” al usturoiului si al cepei contine  tiamină, riboflavină, calciu, potasiu. Prazul este, de asemenea, bogat in acid folic și vitamina B.

 

26. Anghinarea

Laudată de secole ca un afrodisiac, aceasta este bogată în fibre. Conține mai mult magneziu și potasiu decât orice altă legumă. Frunzele sale sunt de asemenea, bogate în flavonoide si polifenoli, antioxidanti care pot reduce riscul de accident vascular cerebral, precum si în vitamina C, care contribuie la buna funcționare a sistemului imunitar.

 

27. Ardeiul iute

Stimulează metabolismul, circulatia sanguină și ajută la eliberarea endorfinelor. În plus, este o modalitate foarte bună de a adăuga o aromă la produsele alimentare fără a crește conținutul de grăsimi sau de calorii. Ardeiul iute este, de asemenea, bogat în beta-caroten, care se transformă în vitamina A și în capsaicină, care are un rol important în lupta împotriva infecțiilor din sânge și inhibă neuropeptidele (substanțe chimice care cauzează inflamații). Un recent studiu publicat în revistă Cancer Research a constatat ca ardeiul iute este eficient împotriva cancerului de prostată. Toate acestea, cu câte o jumatate de ardei iute (sau o lingură de fulgi de chili), în fiecare zi.

 

28. Ghimbirul

Conține gingerol, care, conform unor studii recente, are un efect deosebit împotriva cancerului de colon. Ghimbirul se poate consuma proaspăt sau adăugat în diferite sosuri..

 

29. Scorțișoara

Cunoscută mai ales pentru deserturile dulci, precum si pentru omniprezența sa în gastronomia indiană, este bogată în antioxidanti care inhibă coagularea sângelui si combate dezvoltarea bacteriilor inclusiv în respiratia rău mirositoare. Unele studii sugereaza de asemenea, ca ar putea ajuta la stabilizarea zaharului din sange, reducând riscul de diabet de tip 2. Totodată, poate ajuta la reducerea colesterolului rău din sânge.

 

30. Ouăle

Cei care mănâncă ouă la micul dejun scad cu 65% mai mult în greutate decât cei care consumă același mic dejun ca număr de calorii, dar fără ouă conform unui studiu al International Journal of Obesity. Studii recente au demonstrat, de asemenea, că grăsimea din gălbenusul de ou compensează efectul colesterolului si dă senzația de sațietate.

 

31. Smochinele

Bogate în potasiu, mangan, și antioxidanți, de asemenea reglează nivelul pH-ului în organism, facând mai dificilă invazia de agenți patogeni. Fibrele din smochine pot determina scăderea zahărului din sânge și, în consecință, reduc riscul de diabet zaharat.

 

32. Ciupercile

Sunt bogate în ergothioneine, antioxidant care protejează organismul împoriva cresterii anormale a celulelor. Cu alte cuvinte, acestea reduc riscul de cancer. Se recomandă o jumătate de ceașca de ciuperci, o dată sau de doua ori pe săptămână, gătite în vin rosu, care conține resveratrol și astfel puterea lor imunitară crește.

 

33. Ananasul

Amestecul de vitamine, antioxidanti, enzime si în special, bromelaina echivalează cu un adevărat cocktail puternic Ananasul, de asemenea, protejeaza împotriva cancerului de colon, a artritei si a degenerescentei maculare. O jumatate de ananas de două sau trei ori pe săptămână este porția ideală.


vezi și…

OCDE Semnal de alarmă privind evoluția economiei mondiale

 

 

Comentariile sunt închise