Ambalajele inteligente pentru alimente, disponibile comercial în maximum cinci ani

Cipurile electronice integrate ambalajele alimentare, polietilena cameleon și bioplasticurile inteligente vor fi disponibile la nivel comercial în maximum cinci ani, susțin specialiștii din domeniu.

De ce este nevoie de ambalaje inteligente în industria alimentară și agricultură? În primul rând pentru a reduce risipa. Apoi,  pentru a comunica, pentru a transmite consumatorilor sau comercianților anumite informații referitoare la prospețimea alimentelor, a gradului de infestare cu bacterii, pentru stabilirea precisă a originii și păstrării condițiilor de transport etc., susțin experții în packaging și alimentație.

„Ambalajele inteligente ne pot indica cu precizie nivelul bacteriologic sau prezența unor gaze asociate cu deteriorea alimentelor (oxigen, dioxid de carbon, etilenă și altele). Diferența față de ambalajele clasice este mai mult decât clară. Sunt deja companii care au pus la punct și utilizează deja etichete cu cipuri electronice capabile să măsoare temperatura și să detecteze cu precizie orară dacă au apărut disfuncționalități pe lanțul frigorific. Informația care vizează calitatea alimentului este transmisă fie prin schimbarea culorii unei etichete, fie prin intermediul uni scaner”, a declarat profesorul de chimie, de la Universitatea Politehnică din Montreal (și cercetător la CRSNG-Prolamina, laborator industrial specializat în securitatea ambalajelor inteligente) Abdellah Ajji, citat de portalul Lapresse.ca.

Principala problemă, care încă întârzie o utilizare curentă a acestor ambalaje inteligente, o constituie prețul ridicat. Cu toate acestea, cercetătorii estimează că în aproximativ cinci ani costurile de fabricație se vor reduce și noi tehnologii impresionante vor fi dezvoltate, ceea ce va determina folositea intensivă a ambalajelor inteligente în toate domeniile, pentru cele mai diverse produse.


vezi și…

Modificările climatice: un tablou sumbru, dar realist

Antreprenori celebri, manageri de top și reprezentanții celor mai mari companii vin la Bucharest Food Summit 2019

Comentariile sunt închise