Nicolae Badea, CEO Computerland: departajare între companii, după implementarea AI (partea I)
Inteligența artificială (AI) și automatizările produc deja schimbări în economia globală, iar experții din domeniu spun că integrarea acestor sisteme va produce, în viitor, transformări profunde pe piața muncii. Cum vor influența însă inteligența artificială business-urile și piața muncii din România? Nicolae Badea, președintele companiei Computerland apreciază că, deși există o oarecare rezistență la schimbare, „cel puțin în sectoarele IT și financiar, inovația și inteligența artificială se răspândesc mult mai rapid decât în restul economiei”.
„În ansamblu, pe termen scurt nu va exista probabil o reducere masivă a locurilor de muncă din cauza AI, ci mult mai probabil o adăugarea de servicii suplimentare care să extindă serviciile oferite de oameni, implicând diverse instrumente de automatizare.
Este însă de evidențiat că în sectoarele IT și financiar, astfel de schimbări se petrec deja și probabil, că inovația și inteligența artificială (AI) se vor răspândi mult mai rapid decât în restul economiei.
Gândind-ne la economie în ansamblu, în mod clar există mult mai multă rezistență la schimbare. Dacă ne gândim însă la sectoarele mai apropiate de economia bazata pe date și/sau pe cunoaștere (analiza de tip BigData, profilarea clienților, etc.) în sensul în care acestea sunt capabile să stocheze cantități mari de date despre comportamentul marilor mase de populație și să și beneficieze de analiza acestor date, atunci se observă imediat impactul conexiunii cu digitalizarea întregii economii. Aceste sectoare sunt, în prezent, probabil doar o minoritate izolată în contextul întregii economii românești”, ne-a declarat Nicolae Badea.
O altă situație care apare și care generează o serie de întrebări pentru analiștii din domeniu este legată de capacitatea de a asimila relativ rapid noile tehnologii revoluționare. De asemenea, îm cadrul companiilor apar numeroase probleme legate de formarea specialiștilor pentru a putea aplica sistemele de analiză globale și inteligența artificială.
„Se poate argumenta, de asemenea, că simplul acces la un volum uriaș de date nu implica automat și regândirea modelelor de business pentru ca acestea să beneficieze de AI și de algoritmi de Machine Learning. Trebuie să ne punem și problema a câți oameni din aceste companii vor avea, în următorii 3-5 ani, abilitățile necesare pentru a putea face analiza de tip BigData, pentru a putea interveni în procesul de analiză și colectare a acestor date.
Este posibil să apară o divizare economică între companiile care vor învață să beneficieze de inteligența artificială (AI) și cele care întârzie acest proces, precum și între cele care depind de analiza datelor pentru a își desfășura activitatea și cele care nu depind de aceasta”, a concluzionat președintele companiei Computerland, Nicolae Badea.
Computerland România a fost înființată în iunie 1991 și a fost printre primele companii specializate prezente pe piața de IT, din România, cu o larga varietate de produse și servicii, incluzând echipamente pentru procesări de date, echipamente pentru stocarea datelor și echipamente de birou. Compania a fost creată ca o structura multivendor pentru produse și servicii IT.
vezi și…
Agricultură de precizie: Drone și roboți care înlătură buruienile prin electrocutare
Comentariile sunt închise