BFS 2019: Lipsa forței de muncă, o mare problemă! Soluții de compromis (Partea II)

Una din temele principale avute în vedere la ediția din acest an a Bucharest Food Summit 2019, cel mai important eveniment de business pentru sfârșitul de an 2019, a constituit “Evoluția calității forței de muncă în agribusiness, producție alimentară, de băuturi și HoReCa în Europa Centrală și de Sud-Est”, un panel desfășurat în sala Constantin Bărbulescu, ASE București. O temă la ordinea zilei, care a suscitat discuții nu doar interesante, ci și aprinse pe alocuri între cei prezenți la dezbatere.

După cum bine se știe, România este al 2-lea exportator de forță de muncă dupa Siria, pe de o parte, iar pe de altă parte, apelează la mână de lucru din afara UE.

„Lucrurile nu sunt deloc simple, dar până la urmă poate fi o soluție de compromis pe o perioadă relativ scurtă pentru a putea ieși din impas până când ne vom rezolva problemele’’, a declarat Oana Livia Badea, fondatorul Working Market Agency.

Pe de altă parte, Constantin Boștină, preşedintele Asociaţiei pentru Studii şi Prognoze Economico-Sociale (ASPES), a ținut să remarce faptul că preocuparea guvernului ar trebui să fie faptul că în România există peste un milion de șomeri fără soluții de integrare și nicidecum importul de forță de muncă. Nu mai vorbim de faptul ca mulți alții „hoinăresc și tâlhăresc prin Europa pentru că sistemul de învățământ nu este adecvat’’.

Despre lipsa personalul calificat a vorbit și Jakob Hausmann, antreprenor, Mica Elveție, aflat chiar în situația de a închide locația pentru că nu găsește bucătari. Iar din păcate, nu este singurul care are această problemă. Trebuie acordată o atenție mai mare fidelizării angajaților prin inițierea unor programe, susținute legislativ, cum ar fi trainingurile, urmând ca după acestea, angajatul să rămână să lucreze până la amortizarea costurilor cu școlarizarea, spune Ion Biriș, antreprenor Loft. Tot el a ținut să remarce și taxarea ridicată a forței de muncă în România.

Discuțiile au fost moderate de Gheorghe Hurduzeu, decan Facultatea de Relații Economice Internaționale, ASE București, comoderator fiind Leontin Dinulescu, FoodBiz. La eveniment au mai fost prezenți E.S. Arthur Mattli, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar, Ambasada Confederației Elvețiene în România, precum și Dan Gătăiantu, managing Partner Austria of Stein & Partner, care a vorbit despre importanța leadership-ului în tot acest context dificil.

Generatorii de dezbatere au fost Mihai Focșa, CEO QSP Systems, George Butunoiu, antreprenor Restocracy, Gabriel Biriș, partener fondator Casa de Avocatură Biriș- Goran, Cristina Copos, antreprenor ANA Pan, Constantin Boștină, președinte ASPES, Codin Năstase, Chief Risk Offcier Patria Bank și Romulus Cristea, senior editor FoodBiz.


Citește și:

Bucharest Food Summit 2019: De la inteligența artificială, până la nișele cu potențial în business-ul românesc (Partea I)

Comentariile sunt închise