Nicolae Badea, CEO Computerland: departajare între companii, după implementarea AI (partea III)
„Va exista presiune pe piața muncii pentru a automatiza anumite tipuri de job-uri”, consideră Nicolae Badea, CEO Computerland.
În perioada ultimelor două decenii, numărul roboților utilizați în industrie s-a multiplicat de trei ori, la nivel global. Dacă, până nu de mult, ne obișnuisem să întâlnim procese de automatizare și robotizare doar în anumite domenii, cum ar fi de exemplu industria de automobile, în prezent, acestea „pătrund deja în alte sectoare industriale, cum ar fi call-centers care utilizează sisteme de interacțiune vocală automatizată sau în software de analiză bancară”, subliniază președintele director general al Computerland România. El consideră că „va exista o presiune pe piața muncii pentru a automatiza anumite tipuri de joburi”.
Robotizarea imediată masivă este un mit sau o realitate într-o țară precum România? La această întrebare, președintele Computerland România ne-a oferit două răspunsuri, preferând să comenteze adoptând două puncte de vedere, atât dintr-o viziune ponderată, cât și dintr-o poziție pesimistă.
„În viziunea ponderată, din nou, va exista presiune pe piața muncii pentru a automatiza anumite tipuri de job-uri (cele mai multe probabil de rutină, care nu implică activitate fizică). Desigur, cu excepția sectorului de fabricație, în care automatizarea task-urilor de rutină se face deja, iar reducerea forței de muncă este și o consecință a declinului demografic, preluarea diverselor job-uri de către sisteme inteligente va deveni treptat o realitate. Totuși, va fi probabil nevoie de cel puțin încă 10 ani pentru a putea face o predicție”, ne-a declarant Nicolae Badea. El a mai adăugat, subliniind faptul că dacă privim toate acestea dintr-o viziune pesimistă „este deja o realitate în unele sectoare de fabricație (cum ar fi de exemplu industria de automobile, a bunurilor de larg consum sau chiar simple automatizări ale liniilor de fabricație în care oamenii intervin doar pentru întreținere, alimentarea cu materie prima si ambalare)”.
„Robotizarea si automatizarea pătrund deja în alte sectoare industriale, cum ar fi call-centers care utilizează sisteme de interacțiune vocală automatizată sau în software de analiză bancară care evaluează analiza de risc a clienților pe baza informațiilor online disponibile despre aceștia (de exemplu, pe baza informațiilor culese din social media), sau în software de analiză facială a expresiilor utilizat pentru evaluarea gradului de satisfacție a clienților”, a conchis Nicolae Badea, CEO Computerland..
Înființată în iunie 1991, Computerland România a fost printre primele companii specializate prezente pe piața de IT, din România, cu o largă varietate de produse și servicii, incluzând echipamente pentru procesări de date, echipamente pentru stocarea datelor și echipamente de birou. Compania a fost creată ca o structură multivendor pentru produse și servicii IT.
alte articole…
Nicolae Badea, CEO Computerland: departajare între companii, după implementarea AI (partea I)
Nicolae Badea, CEO Computerland: departajare între companii, după implementarea AI (partea II)
Comentariile sunt închise