Ce așteptări ar trebui să aibă fermierii de la bancă

În România, fermierii mici și medii nu sunt suficient educați financiar, o realitate de care este conștientă toată lumea. Codruț Nicolau, director general adjunct Patria Bank, spune că băncile poartă o responsabilitate în a schimba această stare de fapt, mai ales prin ceea ce fac,  iar pe de altă parte, n-ar fi rău să aibă personal cu dublă calificare, adică financiară și agricolă, ceea ce ar  ajuta la o înțelegere mai bună a ceea ce înseamnă business-ul agricol.

„Ar trebui să contribuim mai mult. Banca nu este un partener mai speacial pentru fermier decât furnizorul prim. Există bănci care își fac finanțarea în culturi prin sucursale și agentii la fel ca orice alt credit de IMM sau altceva și chiar dacă finanțează uzual de multe ori expertiza lor nu este foarte mare. Există bănci care, pe de altă parte, au investit în echipe dedicate de agricultură și care au realmente produse customizate nevoilor agricultorilor și forță de muncă cu dublă specializare – financiară și agricolă. Există și bănci care au produsele de finanțare desenate de către ingineri agronomi etc.”, a declarat Codruț Nicolau la Bucharest Food Summit 2019.

El le-a recomandat fermierilor să-i întrebe direct pe bancheri dacă se pricep la agricultură, iar cel mai indicat ar fi să găsească manageri care au dublă specializare.

Iar vizavi de așteptările pe care fermierii ar trebui să le aibă în relația cu băncile, iată și câteva sfaturi pe care le oferă agricultorilor Codruț Nicolau:

–    Să se uite la produse, la felul cum arată rambursarea sau la cât de flexibile sunt garanțiile. „Căutați caracteristicile care se mulează foarte mult pe ceea ce faceți ca fermieri”, spune Nicolau.
–  Să fie atenți la locul unde are loc discuția cu bancherul, la sediu sau pe câmp, deoarece contează foarte mult.

–   Nu în ultimul rând, să fie atenți la cât de bine se pricepe bancherul la ceea ce fac ei, dacă cunoaște terenul,  tehnologia etc.


vezi și….

4 mari motive din cauza cărora relația dintre fermier și bancă suferă

 

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim