Leferman, Berarii României: Lipsa de predictibilitate legislativă, principala provocare în 2020

Principala provocare pentru mediul de afaceri din România, în 2020, o reprezintă lipsa de predictibilitate în materie de legislație.  Activitatea unei companii este perturbată serios atunci când modificarile legislative sunt numeroase și se succed la intervale scurte de timp, susține Julia Leferman, director general Asociația Berarii României. De exemplu, în perioada ianuarie 2018 – septembrie 2019, au fost înregistrate nu mai puțin de 80 de inițiative legislative care au modificat Codul fiscal (ordonanțe, proiecte de legi, hotărâri de Guvern sau Ordine de ministru), ceea ce înseamnă câte o modificare în fiecare săptămâna.

“În acest context și ținând cont de deficitul bugetar înregistrat de la un an la altul, considerăm că stabilitatea fiscală și predictibilitatea legislativă vor constitui și în perioada următoare cele mai importante provocări”, a declarat pentru FoodBiz  Julia Leferman, director general Asociația Berarii României.

Industria berii este unul dintre motoarele economiei, membrii Asociației Berarii României contribuind, doar în 2018, la bugetul de stat cu 255 mil. euro. Tot în 2018, membrii asociației au realizat investiții de 74,5 mil. euro, ceea ce demonstrează implicarea și dorința berarilor de a contribui la dezvoltarea economică a României, care se poate realiza doar în condiții de stabilitate economică si predictibilitate fiscală, a mai arătat Leferman. 

Directorul general al Asociației Berarii României consideră că, privind lucrurile în ansamblu, este puțin probabilă apariția unei crize economice în 2020. Conform datelor INS, în primul semestru din 2019, Romania a înregistrat o creștere de 4,7% față de aceeași perioadă a anului 2018, în timp ce FMI estimează o creștere de 4% pentru tot anul 2019. Totodată, conform celor mai recente previziuni ale BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare) publicate într-un raport din luna noiembrie, economia României va înregistra în 2020 un avans de 3,2%. „Adaugând la toate acestea și creșterile salariale și de pensii, avem motive să fim optimiști în ceea ce privește evoluția economiei românești în anul următor”, a precizat Leferman.

vezi și…

Stadiul plăților regulare APIA: 719.895 fermieri autorizați la plată

Comentariile sunt închise