Gripa aviară în Romania la o fermă din Maramureș

Gripa aviară revine în Romania la aproape zece ani de la stingerea ultimelor focare.  Virusul a fost diagnosticat într-o fermă de tip comercial din Seini din județul Maramureș, unde se află circa 18.600 de găini, potrivit ZiarMM. Virusul depistat este F5N8 și nu este periculos pentru om, anunță autoritățile sanitar-veterinare.

 “În baza Legii nr. 1/2008, a HG nr.1189/2009 și conform solicitării ANSVSA, la sediul Ministerului Afacerilor Interne a fost convocată, marți, ședința Centrului Național de Combatere a Bolilor, în videoconferință cu Prefecții din Maramureș și județele limitrofe.  S-a avut în vedere gestionarea situației provocate de diagnosticarea, într-o exploatație comercială de găini ouătoare din judetul Maramureș, a gripei aviare, boală care evoluează la această dată în mai multe țări europene”, se arată într-un comunicat de presă al ANSVSA.

Pentru izolarea focarului se vor aplica măsurile specifice, care vor fi gestionate de Centrele Locale de Combatere a Bolilor din județul Maramures și județele limitrofe.

La aceasta oră, situația este sub control, au fost luate toate măsurile de combatere în focar și nu există posibilitatea afectării sănătății populației, a mai precizat ANSVSA.

Situația de la ferma de păsări din Maramureș se afla și pe agenda de lucru de miercuri a ministrului Agriculturii Adrian Oros.

Gripa aviară a fost depistată în primele zile ale acestui an la o fermă de curcani în Polonia, cu subtipul H5N8, înalt patogenă, după care numărul focarelor a explodat. Virusul a fost depistat apoi și în Ungaria.

ANSVSA anunța săptămâna trecută măsuri de prevenire a apariției virusului în România, fără efect, însă, din moment ce ne confruntăm deja cu primul focar. Să sperăm că nu se va întampla ca in 2006-2007 când industria avicolă românească a fost adusă în faliment de acest virus.


vezi și…

“Viitorul sună eco”. FoodBiz Print, numărul 2.

Doar patru specii de animale crescute în sistem ecologic

 

Comentariile sunt închise