Trebuie mai multe ajutoare de stat pentru agribusiness

Într-un interviu exclusiv acordat Ioanei Ștefanco și lui Leontin Dinulescu de la revista FoodBiz, Varujan Vosganian pune degetul pe câteva dintre rănile economiei pe timp de criză.

  • Amânarea plății ratelor la credite pentru persoane fizice este necesară acum în criză?

Toate persoanele care din cauza contextului epidemiei își văd reduse veniturile și intra în incapacitate de a-și onora obligațiile financiare, trebuie ajutate.

Da, cred că măsura aceasta este una înțeleaptă!

La urma urmei și băncile au această practică de renegociere și reeșalonare pentru unele credite. Diferența este că de data aceasta nefiind imputabilă persoanei care este debitoare, nu există niciun fel de sancțiune și renegocirea se face în baza unor considerente care sunt stabilite prin lege.

Am auzit ca Asociația Română a Băncilor nu este foarte mulțumită, dar efectele crizei trebuie să le împărțim cu toții, cu atât mai mult cu cât acestă măsură nu pune în pericol bonitatea niciunei bănci.

 

  • Care sunt măsuri de sprijin utile pentru IMM-uri?

Măsurile de sprijin pentru IMM-uri sunt utile în cel puțin 3 direcții:

În primul rând pentru IMM-uri care au fost nevoite să își întrerupă activitatea din cauza unor acte normative sau firmele care au fost nevoite să-și reducă, sau chiar să își stopeze activitatea din cauza consecințelor de piață. Pentru aceste firme este important să-și păstreze personalul. S-a activat Ordonanța de Urgență numărul 30, care obligă la plata de către stat a unui cuatnum de 75% din salariul avut înainte.

Varujan VosganianCu ceea ce nu am fost eu de accord și nu s-a reglementat până la capăt: discriminarea între firmele care și-au încetat activitatea în urma unor acte normative –  cum ar fi cafenele, restaurante, baruri –  și cele care își reduc activitatea din cauza evoluției cererii și ofertei de piață ( ex: industria textilă, industria încălțămintei)

În al doilea rând plata integrală a tuturor salariaților disponibilizați temporar și nu doar a 75% dintre ei.

Dar mai sunt și firme care își continuă activitatea și care trebuie ajutate printr-un sistem de garantare de către stat pentru unele credite sau pentru unele linii de credite. Este o măsură care s-a luat în multe țări, Guvernul României nu a anunțat până acum niciun cuatum în limita căruia să ofere astfel de susțineri. Ele sunt foarte necesare.

În al treilea rând este vorba de oferirea de garanții și chiar și credite sub formă de ajutoare de stat pentru sectoare care sunt foarte importante mai ales într-o situație de izolare sau de reducere a comunicațiilor, cum e cea în care suntem acum. Firmele care prelucrează materii prime, în primul rând alimentare și nu numai, firme din agricultură care se confruntă cu seceta asta neobițnuită prin care am trecut. La fel de important este că ar trebui să susținem zona construcțiilor, care are câteva specificități: angajații nu intră foarte mult în contact unii cu alții, nu intra în contact cu clienții, nu există o zonă de reducere a cererii (investiții publice) etc.

Eu dacă aș fi pentru 5 minute Prim-ministru aș proclama 2020 anul marii infrastructuri și aș canaliza o parte din bani pe acest sector.

Trebuie susținute IMM-urile în toate ipostazele în care se găsesc: cele care s-au oprit, cele care si-au redus activitatea, cele care s-au ambiționat să-și continue activitatea, dar și altele noi pentru că viața merge înainte.

 

  • Credeți că va exista o criză a alimentelor în perioada următoare? Ce ar trebui făcut pentru evitarea unei astfel de situații?

Nu cred că va exista o criză alimentară, nu există nici acum când sunt deja condiții dificile. În orice caz pentru a o preîntâmpina, o bună parte de susținere trebuie îndrepată către agricultură și către industria de prelucrare a materiilor prime alimentare. Poate cu această ocazie o să diminuăm exportul de materie primă și o să prelucrăm mai mult în țară.


vezi și…

50% dintre restaurante s-ar putea să NU se mai deschidă

 

Comentariile sunt închise