Supercomputerul IBM, utilizat pentru cercetarea Covid-19

Cel mai puternic supercomputer din lume dotat cu inteligență artificială a fost pus la lucru pentru cercetarea SARS-CoV-2.

Supercomputerul IBM a identificat cu succes 77 de molecule potențial eficiente împotriva coronavirusului în doar două zile.

În vremuri normale, dezvoltarea unor tratamente medicale eficiente necesită câțiva ani de lucru. Însă, urgența necesitată de eradicarea pandemiei coronavirusului a devenit o mare provocare pentru lumea științifică. Pentru a accelera această cercetare, compania americană IBM a pus la dispoziția cercetătorilor supercomupterul denumit Summit. Astfel, experții de la Laboratorul Național Oak Ridge (ORNL) din Statele Unite au reușit să identifice cu ajutorul supercomputerului „Summit” zeci de molecule potențial eficiente în lupta împotriva virusului SARS-CoV-2.

Supercomputerul IBM „Summit” utilizează inteligența artificială

Virusul vinovat de pandemia actuală infectează celulele gazdă injectându-le cu „vârfuri” de material genetic. Scopul cercetării este acela de a identifica molecule capabile să se lege de aceste „vârfuri” pentru a preveni răspândirea. Pentru aceasta, cercetătorii au creat o schemă de modelare. Prin intermediul computerului de la IBM, cercetătorii au putut să simuleze efectul a peste 8.000 de compuși chimici.

„Summit” este cel mai rapid supercomputer din lume, echipat cu sisteme de inteligență artificială, special conceput pentru a rezolva aceste tipuri de probleme. Are o putere de calcul enormă: 200 de milioane de miliarde de operații pe secundă. El a putut să efectueze simulările în două zile, care altfel ar fi necesitat câțiva ani de muncă de laborator.

Cercetătorii au planificat noi simulări, ținând cont de cele mai recente informații publicate despre structura coronavirusului. Aceaste cercetări vor servi ca punct de plecare pentru studii experimentale asupra diferitelor molecule pentru a le identifica pe cele care vor oferi un tratament eficient împotriva coronavirusului.


vezi și….

Producătorii nu au capital de lucru suficient în perioada de criză (Partea I)

 

Comentariile sunt închise