Obligatoriu să ne reîntoarcem la producția locală și mărcile autohtone

Într-un interviu exclusiv acordat Ioanei Ștefanco și lui Leontin Dinulescu de la revista FoodBiz, Varujan Vosganian pune degetul pe câteva dintre rănile economiei pe timp de criză.

  • Este acum un moment bun pentru relansarea unor capacități de producție? Chiar dacă există anumite restricții la importuri și achiziții comunitare?

Din câte observ există anumite sectoare care au o creștere temporară, mă refer la reorientarea unor companii către biocide, la unele companii care se reorientează pentru echipamente de protecție (măști, mănuși, combinezoane), dar sigur aceasta este o fază temporară. Lucrul acesta trebuie să ne determine ca pe viitor astfel de echipamente să fie produse în cantitate suficientă, acoperitoare, în țară. În același timp, cred că perioada prin care trecem acum ne arată și cât de importantă este industria chimică. Lecția acestei perioada este că trebuie să avem mai mare grijă de industria noastră și că trebuie să ne reîntoarcem la proiectul acela de renaștere industrială pe care eu îl lansasem în 2013.

  • Șomajul tehnic introdus de autorități este suficient pe termen lung pentru protejare salariaților sau vor trebui adoptate și alte măsuri de sprijin?

Mie îmi e teama că o parte din salariații disponibilizați nu se vor mai întoarce din locurile de unde au plecat. De aceea este foarte important să fie susținuți în perioada asta. Șomajul tehnic este o măsura pentru o perioada scurtă, suficient acum. Daca perioada se prelungește, va trebui să ne gândim la formule mai indestulătoare de a susține forța de muncă disponibilizată temporar.

  • Care vor fi cele mai afectate ramuri industriale în perioada următoare, dacă starea de urgență va fi extinsă?

În primul rând cred că este foarte important ca România să renegocieze cu Uniunea Europeana, finanțările 2014-2020. Evaluările arată că nu cheltuiserăm decât 38% din fonduri și probabil că se va repeta scenariul din 2003-2017, adică o bună parte (estimez 7-8 mld. euro) va ramane necheltuită. Acești bani ar trebui realocați, mai ales acestor industrii care sunt în pericol ca nu cumva să se oprească.

Eu cred ca  industriile cele mai expuse acum sunt cele care fac parte din serviciile publice, cele din alimentație publică, cele care sunt în relație directă cu firme din Occident si în țări afectate. O mare parte din industria noastră este legată de centre de producție din alte state, spre ex industria textilă și încalțăminte, industria de automobile și industria IT&C, unde România este foarte captivă.

Specialiștii noștri în software sunt parte a unor proiecte care se realizează în străinătate. Lecția acestei epidemii: obligatoriu să ne reîntoarcem la producția locală și mărcile autohtone.

  • Când evaluati dumneavoastra ca se va relua activitatea normală? Estimați o dată aproximativă

Sper că această tentativă de a induce panică să se oprească. Chiar și apelurile să nu fie panică au tot rolul de a induce panică.

Foarte puțin se vorbește de perioada post-virus, se lasă sentimentul că parcă am fi într-un spectru apocaliptic în care nu ne mai preocupă decât lupta cu virusul și nimic după aceea. Mie lucrul acesta nu-mi place.

M-am uitat pe situația ultimei săptămâni în România și în străinătate și am observat o anumită aplatizare. Numărul cazurilor noi începe să nu fie  mai mare decât al cazurilor precedente.

Așadar ultima săptămână a fost una a temporizării în ceea ce privește numărul de noi cazuri, nu că ele nu ar fi fost, dar nu au fost mai multe decât în zilele precedente. Ceea ce înseamnă că s-ar putea să ajungem acum la vârful epidemiei și asta ar sugera că am putea în luna aprilie să se treacă de faza critică și atunci pana la sfârșitul primăverii, începutul verii ar trebui să ne reîntoarcem la o Românie normală.


vezi și…

Trebuie mai multe ajutoare de stat pentru agribusiness

Comentariile sunt închise