Vânzari mai mici cu 80% la legume, din cauza coronavirus  

Legumicultura românească trece printr-unul dintre cele mai grele momente din ultimele decenii. Vânzari mai mici cu 80% la legume în contextul epidemiei de coronavirus, iar cel mai probabil și sprijinul financiar primit din partea autorităților se anunță cu mult mai mic în acest an. Este vorba de sprijinul cuplat și foarte posibil și de banii ce vor fi primiți prin programul „Tomata”. Ministerul Agriculturii promite că va găsi soluții pentru depășirea momentului, după ce mai multe organizații de legumicultori au cerut ajutor în urmă cu câteva zile.

„Este foarte greu pentru legumicultori, vânzările s-au redus cu 80% în această perioadă. Castraveții se vând cu 2 lei/kg, în condițiile în care nici la 4 lei/kg nu se acoperă costurile. Toată lumea este pe gânduri. Nu știm ce va mai fi și cum vom face cu banii”, a declarat Claudiu Breazu, președintele Cooperativei Agricole Legume de Glodeanu Sarat, care este și reprezentantul Bazinului legumicol Glodeanu Sărat (județul Buzău).

Cooperativa are 12 membri care dețin în total 7,5 ha de solarii. În localitatea Glodeanu Sărat activitatea de bază este legumicultura, existând o suprafață de circa 187 ha de solarii. La nivel de bazin legumicol, suprafata este de circa 600 ha.

Legumicultorul buzoian are circa 1 hectar de solarii (roșii, ardei, castraveți), iar producția o livrează către o rețea de supermarketuri. Alți producători nu sunt așa de norocoși, pentru că au suprafețe mici, iar marfa o vând fie direct la piață, fie la centrele en-gros.

După toate premisele, anul 2020 se anunță tare greu, o realitate de care sunt tot mai mult convinși și producătorii.

“2020 va fi un an tare greu. Nu vrem decât să fim sănătoși, nu te mai gândești dacă dai faliment, ci cum să-ți ajuți copiii și pe cei dragi”, spune Roxana Roșculet, președintele Cooperativei Agricole Ialomițeana și reprezentanta Bazinului legumicol Ialomița.

Cooperativa numără șase membri care dețin în total 3 ha de spații protejate și 15 ha de legume în câmp. Aceștia vând producția în cea mai mare parte către supermarketuri.


vezi și…

Alexandru Țachianu: Pot ieși modele noi de afaceri din criză

Comentariile sunt închise