Alexandru Stănescu: Piețele agroalimentare sunt o alternativă viabilă pentru România
Alexandru Stănescu, președintele Comisiei de Agricultură din cadrul Camerei Deputaților, susține că este mai mult decât oportună funcționarea piețelor agroalimentare în această perioadă dificilă, în care pandemia de COVID19 afectează toate sectoarele de activitate. Ele constituie o alternativă viabilă pentru România în situația în care retailerii ar putea să aibă probleme cu aprovizionarea în contextul crizei actuale. Ce crede Alexandru Stănescu despre urmările crizei asupra economiei globale și când să ne așteptăm la o reîntoarcere la normal în România, aflați din interviul acordat FoodBiz.
-
Este oportună funcționarea piețelor agro-alimentare in continuare?
În opinia mea, funcționarea piețelor agroalimentare este mai mult decât oportună fiindcă reprezintă cadrul în care micii fermieri își pot valorifica producția, asigurând totodată produse proaspete pentru consumul populației. În plus, cu certitudine pot constitui o alternativă viabilă pentru situația în care s-ar înregistra probleme de aprovizionare a lanțurilor mari de magazine.
-
Ar putea să apară probleme pe piață din cauza unor blocaje în aprovizionarea cu mărfuri din import?
Sunt de părere că în viitorul apropiat nu vom asista la blocaje pe piață, deoarece în mod cert magazinele au stocuri suficiente, mai ales după momentul de agitație generat de începutul crizei COVID-19 în România, când am asistat la o cerere uriașă pentru produsele de bază.
E drept, însă, că aceste blocaje ar putea cauza probleme în momentul în care această criză continuă să se amplifice, în loc să asistăm la o diminuare a acesteia
-
Când evaluați dumneavoastră că se va relua activitatea normală? Estimați o dată aproximativă?
Cred sau mai degrabă pot spune că îmi doresc ca în maximum o lună şi jumătate activitatea să reintre pe un făgaș normal. Această normalitate depinde, însă, de modul în care gestionăm această perioadă dificilă, care a impus adoptarea unor măsuri restrictive pentru populație şi a unora esențiale pentru supraviețuirea sistemului sanitar, însă, eu sunt de părere că foarte importante vor fi cele economice, ale căror efecte vor fi resimțite din plin atât în timpul acestei perioade, cât şi după, fiind esențiale pentru repornirea economiei românești.
-
Vor exista schimbări fundamentale în România din cauza acestei crize? Care ar putea fi acestea?
Consider că există semne clare că economia mondială este afectată din plin de această pandemie, iar o criză economică globală este iminentă.
În acest sens, trăind într-o lume interdependentă, sunt de părere că nici economia României nu va putea scăpa de efectele negative din punct de vedere economic generate de prezenta criză COVID-19.
Astfel, este esențial modul în care autoritățile gestionează situația în prezent, când ar trebui păstrate active cât mai multe sectoare din industria noastră, respectând cu strictețe condițiile sanitare impuse de starea de urgență națională.
Această funcționalitate economică este vitală mai ales după finalizarea crizei coronavirus, când inclusiv oamenii își vor schimba modul de viață, iar economia va fi nevoită să se adapteze rapid la aceste noi transformări.
vezi și…
Alexandru Stănescu: Producătorii români pot să susțină necesarul de produse agroalimentare
Comentariile sunt închise