Alina Crețu, APPR: Producția de hrană ar trebui să fie prioritară
Producția de hrană ar trebui să fie prioritară pentru toată lumea în această perioadă în care pandemia de coronavirus a dat peste cap economia la nivel global. Și chiar dacă agricultura nu este considerată în prima linie în luptă cu virusul, este nevoie să i se acorde o mare atenție în contextul actual, pentru că vorbim de securitatea alimentară a țării.
“Trebuie făcut tot posibilul ca acest sector să fie încurajat să producă în continuare și fermierii să iasă în câmp să semene ca să avem ce recolta anul acesta”, spune Alina Crețu, director executiv al Asociației Producătorilor de Porumb din România (APPR).
Mai multe, însă, despre problemele cu care se confruntă agricultorii, în prezent, și despre ce măsuri ar trebui să aibă în vedere autoritățile, aflăm din interviul acordat de Alina Crețu, APPR revistei FoodBiz. (partea 1):
-
Care sunt cele mai mari probleme cu care vă confruntați la acest moment? Cum arată culturile agricole?
Principalele probleme pe care le au fermierii în această perioadă sunt cele legate de seceta și înghețul acesta care afectează culturile.
Deocamdata înghețul afectează pe suprafețe limitate pentru că a fost doar în anumite zone (temperaturi foarte scăzute), dar seceta este destul de extinsă în sudul țării, sud-est și vest.
De văzut cum va evolua acest fenomen al secetei și cât de grav va fi, vom vedea cam în maximum 10 zile, undeva la Paște ne vom da seama dacă este cu adevărat o catastrofă sau se mai pot remedia lucrurile, aceasta daca în următoarele 10 zile vom avea ploaie.
După aceea, avem câteva probleme destul de grave, adică fermierii au cerut către autorități mai multe lucruri, care nu s-au întâmplat din păcate. Am cerut, având în vedere situația complicate de anul acesta, să putem utiliza tratamentul semințelor de la floarea soarelui și nu am beneficiat de acest tratament, iar mulți fermieri au renunțat la această cultură, au fost nevoiți să renunțe pentru că nu au mijloace de protecție.
Am cerut să se găsească o soluție pentru porcii mistreți, care sunt vectorul de răspândire cel mai important pentru pesta porcină pe o parte, iar pe de altă parte distrug culturile agricole. Din nou nu credem că s-a făcut sufficient în acest sens, adică dispunem tot felul de măsuri și restricții pentru porcii din gospodării, pentru fermierii mici, pentru crescătorii de animale, în schimb nu găsim o cale legală pentru a pune capăt acestei probleme cauzate de porcii mistreți în primul rând.
Sperăm ca macar în ceasul al 12-lea autoritățile să se trezească și să facă ceva în sensul acesta.
Am făcut diferite solicitări, atât către Guvern cât și către MADR și la toate celelalte ministere de resort implicate în problemele noastre, dar fără prea mult succes.
Înțelegem că este o perioadă foarte grea, că pandemia aceasta afectează și alte sectoare, iar agricultura nu este în linia I așa cum este sistemul medical, dar suntem foarte aproape, iar producția de hrană ar trebui să fie prioritară și acel mesaj al nostru „fermier egal Securitate alimentară” este o realitate.
Dacă unul dintre sectoarele economiei poate să funcționeze cât de cât și să furnizeze cantitate și calitate la produse alimentare, trebuie făcut tot posibilul ca acest sector să fie încurajat să producă în continuare și fermierii să iasă în camp să semene ca să avem ce recolta anul acesta.
-
Ce măsuri ar trebui să ia statul pentru a susține fermierii în condițiile actuale atât de dificile (seceta, pandemie)?
O măsură care nu are un impact bugetar direct asupra bugetului national și ar trebui făcută o procedură de urgență prin care fermierii să primească subvenție europeană cât de repede posbil!
Fărăr această subvenție noi nu putem să continuăm să facem lucrările agricole, să recoltăm și să înființăm noi culturi pentru că așteaptă după colt creditele, dar și furnizorii noștri de inputuri, de produse pentru protecția plantelor, de îngrășăminte, de motorină și nu vom putea continua ciclul de producție pentru că și liniile de credit și creditele de finanțare a campaniilor agricole sunt blocate.
Singura soluție ar fi avansul subvențiilor cât de rapid posibil.
Cumulată cu o garantare a creditării în agricultură, o dobândă subvenționată, găsirea unei formule prin care fermierii să beneficieze în continuare de creditarea activității agricole, pentru că este o mare problemă în agricultură în acest moment.
vezi și…
Alexandru Stănescu: Piețele agroalimentare sunt o alternativă viabilă pentru România
Comentariile sunt închise