#RomâniaFuncționează. Producția merge înainte. Și investițiile

Industria alimentară autohtonă funcționează și produce mâncare pentru ca românii să aibă ce pune pe masă în aceste zile, în care COVID-19 a dat peste cap economia românească și pe cea globală.

La Radic Star, producătorul de mezeluri din Ștefăneștii de Argeș, chiar dacă activitatea s-a restrâns, iar o parte din personal a fost trimis în șomaj tehnic, se lucrează în fabrică! Este drept, nu la capacitate maximă, dar cel mai important este că se produce.

Și în ciuda vânzărilor mai mici  sau a faptului că au căzut pur și simplu comenzile din partea HoReCa, conducerea Radic Star își păstrează optimismul și speră la o revenire cât mai rapidă la normal și, de ce nu, la finalizarea investițiilor în curs. Mai multe, însă, despre activitatea de la Radic Star puteți afla din interviul acordat de Mirela Ungurenuș, asociat și unul dintre administratorii companiei, pentru FoodBiz.

  • Cum vă desfășurați activitatea în această perioadă?

Noi am mai trecut printr-o criză în 2015 când am avut un incendiu și au fost distruse din temelii fabrica și abatorul. De atunci am învățat multe, ne-am călit, am căpătat și mai multă experiență și încredere în noi și în personalul muncitor și tesa care ne au fost alături, iar în această situație de COVID-19 ne-am mobilizat și mai bine. Pe lângă regulile stricte de igienă și siguranță alimentară pe care le avem implementate conform certificatelor ISO și HACCP, am aplicat și regulile impuse prin legislația elaborată de Guvern pentru această perioadă.

  • Câți angajați lucrează practic acum?

În total, avem circa  280 de angajați pe tot grupul de firme. Pe COVID-19 în industria alimentară s-au produs niște schimbări si a trebuit să luam hotărârea să dăm o mică parte din personal în șomaj tehnic pentru două săptămâni. Așteptăm cu speranță repornirea economiei pentru a ne relua activitatea la capacitate maximă.

  • Ați luat măsuri speciale în fabrică?

Cum am spus șii mai înainte, la noi regulile sunt foarte strict reglementate prin legislație și prin normele interne de conduită implementate conform certificarilor ISO și HACCP. Avem echipe formate pe fiecare fază de producție care se ocupă de instruirea personalului, aplică și urmăresc respectarea acestor reguli. Procedura de purtare a echipamentelor de protecție – măști, bonete, halate, mănuși o aplicăm dintotdeauna și că pe lângă acestea am instruit personalul cum să se comporte în afara unității pentru a nu se infecta. Ca și strategie, am decis să nu se întâlnească schimburile la intrarea în producție și i-am organizat să lucreze la un interval de 12 ore. Avem grijă și o foarte mare responsabilitate față de ei.

  • Cum v-ați descurcat în ceea ce privește aprovizionarea cu materie primă?

Nu avem probleme, aprovizionarea de la furnizori a mers in mod normal si în plus, în cadrul grupului de firme avem o fermă de porci care ne asigură 10% din necesar.

  • V-ați schimbat strategia de business?

A trebuit să ne adaptăm la noile circumstanțe de desfacere prin reprogramarea producției în funcție de cerere. De exemplu închiderea sectorului HoReCa ne-a afectat piața de desfacere și în plus au fost afectate și comenzile de la hypermarket-uri din cauza schimbării comportamentului de cumpărare al oamenilor. Per total, producția a scăzut în condițiile în care comenzile s-au micșorat. .

  • Cum vedeți evoluția în continuare? În cât timp vă puteți reveni?

Acum este un moment de expectativă.Tot mediul de afaceri așteaptă relaxarea și prin repornirea business-urilor legate de domeniul nostru de activitate sperăm să ajungem cât de repede la capacitățile normale de producție.

  • Cum se desfășoară lanțul integrat de producție?

Gupul de firme din care facem parte deține o fermă de porci la Ciupa (județul Argeș), cu un efectiv de 4.000 de capete pe ciclu, trei cicluri pe an. De asemenea, dispune și de o fermă vegetală de circa 600 ha. După incendiul din 2015 am accesat un proiect pe fonduri europene prin care refacem fabrica și abatorul. Sperăm ca în octombrie-noiembrie să se reia activitatea la fabrica de pe vechiul amplasament la Ștefănești (județul Argeș) și prin aceasta să închidem lanțul integrat de producție.

  • Aveți și magazine proprii?

Avem trei magazine ale noastre, unul este la fabrică și două în piețele centrale în Pitești. Ne propunem să dezvoltăm un lanț de magazine propriu  si să mergem și pe alte zone cum ar fi București.

  • Ce ati învățat din criza aceasta? Care a fost cea mai mare problemă?

Această criză ne-a întărit și mai mult, ne-am mobilizat, am redus cheltuielile. Așteptăm cu încredere repornirea economiei care este în avantajul tuturor și, de asemenea, să finalizăm proiectul pentru a crește capacitatea de producție și a crea noi locuri de muncă.

  • Oamenilor le este frică să vină la lucru?

Oamenii au înțeles de la început că trebuie să se protejeze și să respecte regulile de distanțare socială, să se informeze și să nu intre în contact cu persoane care vin din zone cu risc mare. La Radic Star le-am asigurat toate condițiile în acest sens și astfel am reușit să nu avem probleme.


vezi și…

#RomâniaFuncționează. Cartea câștigătoare pentru pomicultură 

 

Comentariile sunt închise