O mie de genomi de pepene, pentru viitor
Pepenele a fost “domesticit” în urmă cu 4000 ani independent, o dată în Africa și de doua ori în India.
Cercetarea aplicată oferă instrumente care ne spune că, prin folosirea genomilor de pepene, aceștia pot fi adaptați la schimbările climatice, ca și multe alte fructe de larg consum.
Proiectul Melonomics, derulat într-un consorțiu public-privat, compus din cercetători de la IRTA-CSIC-UB-UAB Consorțium a publicat prima secvență completă a genomului de pepene.
Șapte ani mai târziu și pe baza datelor din proiectul Melonomics, o echipă de cercetare chineză a secvențiat genomul de pepene a 1.175 soiuri, care reprezintă diversitatea speciilor Cucumis elo. Această nouă informație genomică contribuie la cunoașterea domesticirii acestei specii de plante și reprezintă o informație valoroasă care poate fi aplicată la creșterea pepenilor pentru a obține noi soiuri mai festive și mai precise.
Oamenii de știință germani sugerează că instrumentele de editare a genomului precum CRISPR / Cas9, ar fi extrem de benefice la creșterea pepenilor.
Soiurile de pepene consumate la nivel mondial sunt grupate în două subspecii, Melo și Agrestis. Melo conține cele mai apreciate soiuri precum; Piel de Sapo, Yellow Canary, Cantalup sau Galia, iar subspecia Agrestis este cultivată doar în Asia de Est. Cercetarea de caest fel poziționează Spania pe primul loc în lume ca exportator de pepeni.
Articol editat de Dan Manolache
Sursă: IRTA Press: (We share our science to feed the future)
vezi și…
Comentariile sunt închise