Damov, Green Group: „E greu să reutilizăm sticla. Însă poate fi reciclată la infinit.”
Constantin Damov, președintele Green Group, susține că returnarea ambalajelor de sticlă la producători este un proces dificil, ținând cont că pe piață există multe tipuri. Însă reciclarea acestora este eficientă în 90% din cazuri.
Președintele Green Group afirmă că sticla ar trebui să aibă un flux separat de colectare, așa cum fac, în această perioadă, doar trei sau patru autorități locale – Sibiu, Timișoara și Sfântu Gheorghe. Înainte de pandemia de Covid-19, domeniul HoReCa era cel care asigura colectarea separată a sticlei. „Lumea a ales drumul cel mai ușor, colectarea pe două fracții – deșeu umed și uscat. Cred că asta e o simulare care nu trece de la planul teoretic la cel practic. De fapt e udă și semi-udă și în final avem o contaminare permanentă”, a mai spus Damov.
Acesta a amintit de practica returnării sticlelor la centrele comerciale, în perioada de dinainte de 1990, subliniind însă că atunci erau doar cinci tipuri de ambalaje de sticlă. Acum, însă, producătorii au diferite culori, forme și inserții, făcând reutilizarea acestor ambalaje foarte dificilă.
„În schimb, pentru reciclare, în producția de ambalaje de sticle și borcane, se poate utiliza până la 90% spărtură de sticlă fără a se schimba calitatea materialului. Sticla este cel mai bun material pe care îl poți obține în urma topirii și nu poate fi afectată prea mult de reciclarea repetată. Sticla este probabil singurul material de ambalaj care poate fi reciclat la infinit fără a-și pierde calitățile”, a declarant Damov acesta în cadrul conferinței „Colectarea separată în timpul pandemiei”, organizată de Pria Events.
Președintele Green Group a mai subliniat că sticla, prin efectul de lupă pe care îl poate avea la gropile de gunoi, poate fi considerată un deșeu periculos pentru că duce la incendii.
„Este o crimă să nu te ocupi de ambalaje de sticlă și să le duci la groapă. În primul rând, pentru că sticla cântărește foarte mult. Iar în România, a ajuns tona de depozitare la groapă de 40, 45 de euro. Și e foarte bine așa”, a completat și Radu Merica, director general Recuperare Ecologică şi Reciclare (RER).
Ionuț Georgescu, de la FEPRA International, a spus că pandemia de Covid-19 a afectat și fluxul de colectare a sticlei: „În ultimele două, trei luni, zona HoReCa a fost închisă și fluxurile s-au schimbat. Sticla s-a mutat de la „B to B”, de la companie la companie, unde colectarea era mult mai curată, clară, către zona de consum de acasă”.
Redacția Green Report in Poluarea- 8 mai 2020
Articol editat de Anca Ghiorghică
vezi și….
Nicolae Istudor, ASE: Pandemia a pus pe lista de priorităţi digitalizarea universităţilor
Comentariile sunt închise