#RomâniaFuncționează: Potențialele provocări ale pomiculturii în contextul pandemiei și implicarea statului
„Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale anunță lansarea, în data de 30 iunie 2020, a sesiunii de depunere a proiectelor în cadrul submăsurii 9.1a – ‚Înființarea grupurilor de producători în sectorul pomicol’, cu o alocare de totală de 1.985.644 euro”.
Pentru a accentua importanța sistemului de stat in susținerea producătorilor locali, în cazul de față cei din sectorul pomicol, în perioada de maximă nevoie de fonduri și investiții, următoarele rânduri sunt dedicate exemplificării legăturii strânse și implicit dependența instituțiilor pomicole de fonduri statale.
În cadrul interviului exclusiv acordat platformei FoodBiz, dr. inginer Mihail Coman, directorul general al Institutului de Cercetare -Dezvoltare pentru Pomicultură Mărăcineni, Argeș, susține următoarele:
„Avem in primul rând suport autohton din ministerele care au nevoie de serviciul nostru, mă refer la Ministerul Agriculturii care lansează periodic anumite teme de cercetare, este vorba de Ministerul Cercetării care a început să îmbrățișeze ramura agricolă si chiar de Mnisterul Mediului care se ocupă de poluare. Aceștia sunt principalii noștri finanțatori”.
Investiția în cercetare și dezvoltare a sectorului pomicol, așa cum sugerează și Mihail Coman, este strâns legată de suportul autohton ce facilitează investițiile.
Cum ar putea să afecteze în viitor o potențială ascensiune a pandemiei de COVID-19? sectorul pomicol?
„Forța de muncă umană contează foarte mult. Pomicultura cuprinde mai ales ramura arbuștilor fructiferi ce se axează pe o nevoie din ce in ce mai mare a forței de muncă și normal că suntem afectați din acest punct de vedere. De exemplu și astăzi avem un număr limitat, practic selecționăm în fiecare zi forță de muncă sezonieră și ne este greu, pierdem timp și energie. Și nu numai noi, la fel se întâmplă la toate fermele din România și nu numai”, ne-a declarat directorul general al Institutului de Cercetare -Dezvoltare pentru Pomicultură Mărăcineni, Argeș.
Răspunsul lui Mihail Coman se pliază pe incertitudinea ce planează asupra întregilor sectoare afectate de pandemie. Mai mult, acesta pune accentul pe importanța forței de muncă umană, care este vitală în gestionarea sectorului pomicol. Timpul pierdut și energia consumată în găsirea forței de muncă umană dispusă să lucreze în condiții de pandemie îngreunează sistemul de producție.
În concluzie, finanțarea din partea statului, pe fondul greutăților întâmpinate în urma pandemiei, așa cum ni le și exemplifică directorul general al Institutului de Cercetare -Dezvoltare pentru Pomicultură Mărăcineni, Argeș, Mihai Coman, conturează o perspectivă de ansamblu asupra modului în care provocările COVID-19 afectează sectorul pomicol. Mai mult, sectorul pomicol național nu se poate descurca independent, având nevoie acum mai mult ca niciodată de un stimul economic din partea instituțiilor politice în domeniu.
Urmărește #Romania_functioneaza pe INSTAGRAM!
Vezi și …
Biopirateria – modernizare sau exploatarea resurselor de către transnaționale?
Comentariile sunt închise