Oros: Retailerii au revenit la vechile obiceiuri
Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, s-a declarat nemulțumit de practicile retailerilor care au revenit la vechile obiceiuri și a promis că va corecta “abuzurile” celor care au introdus taxe suplimentare ascunse, discriminatorii faţă de procesatorii şi producătorii români, prin implementarea directivei europene privind practicile comerciale neloiale în legislaţia naţională. Anumiți retaileri fac promoţii cu produse româneşti, pentru că există o sensibilitate şi o anumită dorinţă a consumatorului român de câţiva ani de zile pentru astfel de produse, după care sunt comercializate alte tipuri produse.
“Vreau să le atrag atenţia public,am avut întâlniri cu domniile lor şi o să mai avem întâlniri, pentru că vrem să transmitem şi avem pregătit textul de ordonanţă prin care implementăm această directivă privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderile în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar. Este directiva 633/2019 pe care trebuie să o implementăm până în mai anul viitor. Avem textul de ordonanţă şi în curând o să-i dăm drumul. (…) Am crezut că semnalele noastre şi ale producătorilor şi procesatorilor români au fost clar înţelese. Noi oricum o să dăm drumul la această ordonanţă ca să reparăm aceste abuzuri în opinia mea”, a declarat Adrian Oros într-o conferință de presă.
Ministrul s-a referit, în mod special, la taxele suplimentare ascunse, dar și la faptul că s-au prelungit iar termenele de plată, arata Agerpres.
“Abuzurile sunt taxe suplimentare ascunse, în funcţie de retailer”. “Foarte mulţi producători, chiar cooperativele care au produse de calitate, în cantitate suficientă pot să asigure o anumit ritmicitate şi au contracte, au spus că după apariţia acestei legi au fost reintroduse aceste taxe ascunse şi s-a prelungit iarăşi termenul de plată. Unii, nu toţi, comit asemenea abuzuri, de aceea folosesc acest prilej, pentru că ştiu cu siguranţă că ei se uită la noi şi vreau să îşi corecteze această manieră de a lucra cu producătorii şi cu procesatorii, care de regulă în România sunt mici”, a spus şeful MADR.
Legea nr. 28/2020 care modifică o serie de prevederi ale Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare a fost promulgată de către preşedintele României în data de 27 martie 2020. Noua reglementare este mai flexibilă în ceea ce priveşte regimul anterior şi permite trecerea de la o interdicţie absolută a taxelor şi serviciilor între retaileri şi furnizori, la o permisiune condiţionată.
vezi și…
Două produse tradiţionale românești în topul mondial al celor mai apreciate salamuri şi cârnaţi
Comentariile sunt închise