LAPAR: „Un 2020 greu, vine 2021 cu probleme! România suferă serios la capitolul competitivitate”
Agricultura din România va avea de suferit în viitorul imediat din cauza unor factori negativi ce se suprapun în mod nefericit – seceta care afectează o mare parte din țară și pandemia de coronavirus, care a făcut să scadă semnificativ cererea de produse alimentare dar și nealimentare, produse finite și materii prime, în mai multe domenii. În plus, orientarea tot mai multor state către o economie centrată pe resursele proprii, interne, face ca activitățile de export și comerț intracomunitar să cunoască o evoluție negativă.Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, federație la nivel național și care reprezintă interesele producătorilor agricoli, atrage atenția că România suferă serios la capitolul competitivitate în acest domeniu și că nu este de ajuns să produci suficient pentru acoperirea nevoilor interne dacă economia este mereu sub asaltul importurilor de alimente din alte țări, inclusiv din Uniunea Europeană.
În ciuda optimismului afișat de cei care fac agricultură, nu putem să nu atragem atenția asupra previziunilor care anunță o potențială criză economică, chiar dacă nu de amploarea celei precedente. Orice perturbare a pieței va avea însă consecințe grave asupra unui domeniu – agricultura din România, care este încă în faza de dezvoltare, ca să nu spunem de revenire la valorile de producție anterioare. Estimările actuale vorbesc de o scădere a cererii interne de produse alimentare și o reducere a cantităților exportate, amândouă situațiile urmând a aduce importante deservicii și pierderi financiare economiei și implicit agriculturii românești. De aceea LAPAR – Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România susține că acum este poate cel din urmă moment în care lucrurile să fie puse la punct în agricultură.
Avem nevoie de o analiză serioasă și pertinentă, plecând de la datele puse la dispoziție de către Institutul Național de Statistică, în strânsă corelare cu acelea ale fermierilor. Nu mai sunt nici suficiente, nici de ajutor, declarațiile publice și intențiile anunțate; este deja prea târziu în anumite domenii, dar asta nu înseamnă că nu mai sunt căi de acțiune care să ducă, de exemplu, la creșterea competitivității. Să amintim că, folosind 1 kilogram de materie primă sau materiale, România produce plus-valoare de 0,21 euro, în vreme ce la nivelul Uniunii Europene plus valoarea adăugată aceleiași cantități de materie primă este de 1,58 euro (adică de șapte ori mai mult)! Iar asta se întâmplă în vreme ce România și celelalte state comunitare concurează în aceeași piață.
Ce va face concret Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România în perioada imediat următoare? Înțelegând că acțiunile individuale nu au sorți de izbândă și știind că este nevoie de un efort coordonat la nivel național, LAPAR, prin Președintele Nicu VASILE, va avea o întâlnire cu Președintele Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, domnul Nicolae Cristian STĂNICĂ, intenția fiind de a propune organizarea unui grup de lucru pentru dezvoltarea mediului rural cu o temă bine definită – Dezvoltarea Industriei Locale Conexe.
Este doar una dintre căile de acțiune, care, alături de multe altele la nivel național, împreună cu autoritățile și toți cei care se ocupă cu agricultura în România, ar permite păstrarea acestui domeniu economic pe un curs ascendent, cu reducerea la minim a efectelor negative. De asemenea, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România consideră că este nevoie de o reală corelare a legislației naționale cu necesitățile economiei, și asta într-un termen rezonabil.
LAPAR, în numele producătorilor din agricultură, își arată disponibilitatea, necondiționat, de a fi partea a unui proces rapid de adaptare a domeniului la noile realități, menționând în acest sens rezultatul unei recente cercetări de piață ce dovedește că încă mai există suficient optimism în domeniu. Chiar dacă provocările nu au fost și nu sunt puține și minore, cei care fac agricultură în România, aproape jumătate dintre managerii chestionați se declară optimiști privind domeniul de activitate, ba chiar 65% dintre ei sunt orientați către creșterea productivității.
vezi și…
Dezbaterile față în față sunt obligatorii: FoodIntelForum 25 iunie-21 iulie 2020
Comentariile sunt închise