Cartoful, afectat de condițiile meteorologice și alte probleme

Cultivarea cartofului a avut de suferit în ultima vreme din cauza schimbărilor climatice, a manei dar și a competiției cu producătorii de tradiție din Vest. Considerat a doua pâine a românului, cartoful este o cultură dificilă, care are nevoie de susținere și suport, iar acest fapt a fost semnalat, în ultimii ani, de mai toți cei implicați în domeniu.

„Anul 2019 a fost un an destul de dificil din punctul de vedere atât al condiţiilor climatice, cât şi al repartiţiei precipitaţiilor. Noi am fost afectaţi pentru că la un moment dat a plouat și o sută de litri într-o zi, dar ca repartiţie a fost destul de prost asigurată şi din această cauză producţiile au fost diminuate. Chiar şi la cereale am avut producţii mai mici decât în anul 2018, mă refer la zona de influenţă a Institutului, în Ţara Bârsei”, arată Sorin Chiru, director general INCDCSZ Brașov (Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof și Sfeclă de Zahăr).

Sorin Chiru mai spune ca diferența a făcut-o, dincolo de vremea bună în anumite zone, aplicarea corectă a tehnologiilor, chiar dacă producţiile au fost diminuate comparativ cu 2018

În 2018, România a avut 33.246,42 ha cultivate cu cartof, din care 29.852,64 ha cartof consum, 496,26 ha cartof pentru sămânță, 2.897,52 cartof timpuriu pentru industrializare. În 2019, suprafața a scăzut și a ajuns la 27.000 ha.

Doar 10% din necesarul propriu de cartofi pentru sămânță este asigurat de România la cele circa 30.000 de hectare. Statistic vorbind, România este pe ultimele locuri în Europa la producția de cartofi din cauza calității slabe.

Sursă: Revista Fermierului

Articol editat de Alexandra Pașa


Vezi și …

Antreprenorii locali se lovesc de refuzul marilor lanțuri de magazine

 

 

Comentariile sunt închise