Fermierii cer bancherilor sa amâne plata ratelor la credite
Alianța pentru Agricultură și Cooperare solicită măsuri urgente în vederea prorogării ratelor la credite pentru fermieri afectati de seceta pedologică fără precedent în ultimii 50 de ani. Concret, fermierii vor un acord de urgență între societățile bancare și mediul privat agricol care să-i ajute să facă față acestei perioade dificile.
La cererea Aliantei, a fost organizată la sediul Ministerului Agriculturii, în data de 3 august, o întâlnire de lucru având ca temă subiectul cererilor de prorogare a plății ratelor la credite pentru fermierii afectați de secetă.La întâlnire au participat reprezentanții Alianței, MADR, Ministerul Finanțelor Publice, ARB (Asociația Română a Băncilor), BNR și reprezentanții principalelor bănci comerciale cu portofoliu în agricultură.
Discuțiile au fost conduse de către secretarul de stat Emil Dumitru, care a adus în discuție situația dramatică în care se află un număr de aproximativ 38.000 fermieri afectați de secetă la culturile de toamnă. La cele 1 200 000 ha culturi de toamnă afectate de seceta se vor adauga suprafețe extinse cultivate în primavara 2020 (estimate de mediul asociativ la peste 1 000 000 ha).
„Acest an extrem de dificil poate duce la falimentarea unui număr mare de ferme care au activități sustenabile din punct de vedere bancar, motiv pentru care considerăm că este necesar un acord de urgență între societățile bancare și mediul privat agricol”, se arată într-un comunicat al Alianței pentru Agricultură și Cooperare.
Reprezentanții băncilor comerciale și-au arătat disponibilitatea de a găsi soluții individuale pentru fermierii aflați în dificultate pentru că, din păcate, o soluție general valabilă, aplicabilă sectorului agricol afectat de secetă, nu este reglementată la nivel legislativ.
ARB a precizat că ordonanța care reglementează prorogarea plății ratelor pentru societățile cu activități afectate de COVID19 nu este aplicabilă situației de secetă extremă.
Alianța pentru Agricultură și Cooperare a solicitat în mod expres găsirea unor pârghii la nivel național pentru soluționarea de urgență a vidulului legislativ privind situația de urgență din agricultura declanșată de seceta extremă care afectează anul agricol 2020 într-un mod fără precedent.
Fermierii au depus eforturi deosebite în această perioadă, au pastrat același număr de angajați, au contribuit la bugetul de stat și au depus toate eforturile pentru utilizarea sistemului de irigații (acolo unde acesta a fost disponibil). Asigurarea culturilor de toamnă pentru secetă s-a facut pe suprafețe reduse datorită lipsei de produse dedicate acestui risc.
În acest context Alianța pentru Agricultură și Cooperare a cerut urgentarea demersurilor pentru găsirea unei soluții legale iar întâlnirea face parte dintr-un șir larg de reușite pe aceasta temă. Astfel, urmare a întâlnirilor reprezentanților Alianței cu conducerea Ministerului Finanțelor Publice și ai ANAF s-a obținut recunoașterea cheltuielilor de înființare a culturilor afectate de secetă și a TVA aferent, dar și aplicarea unui tratament fiscal unitar la nivel național pentru fermierii aflați în această situatie.
De asemenea, s-a concluzionat necesitatea perfectării cadrului legislativ financiar-bancar în regim de urgență pentru sprijinirea fermierilor aflati în dificultate, urmând ca mesajul de susținere din partea MADR și MFP să ajungă direct la Primul Ministru al Romaniei și către Guvernatorul Băncii Naționale a României se mai arată în comunicat.
Comentariile sunt închise