500 de tone la hectarul de sere înalte. Câștig și fiscalizare.

Creșterea de la an la an a consumului de legume atât în stare proaspată cât și procesată face ca producția în spații protejate să crească semnificativ.

Posibilitatea de a produce și livra tot timpul anului legume diverse, pornind de la legume verdețuri (mărar, pătrunjel, leuștean, ceapă verde, ridichi) și adăugând legumele termofile (castraveți, roșii, ardei, vinete), cu o organizare judicioasă a spațiilor de producție se pot produce două, chiar trei rânduri de culturi, este foarte importantă, solicitarea de consum fiind constantă și mare.

România a avut standardizări pentru sere, solarii, păcat ca au dispărut constructorii, dar au apărut modele noi, în care spațiile sunt mai înalte contribuind la o bună aerisire, permit o mecanizare completă la lucrările de pregătire sau chiar înființare culturi.

Costul unui solar începe de la 6 euro/mp și poate ajunge la 22-24 euro/mp, pentru o seră acoperită cu plastic dotată cu centrală termică poate porni de la 60 euro/mp la 120 euro/mp pentru sera acoperită cu sticlă.

Producția obținută la solarii este de cca 200 to/ha la 400-500 to/ha la serele înalte.

Prețul de cost poate fi de cca 2,8-3 lei kg la solarii la 3,5-4 lei/kg la serele ce produc cu caldură. Funcție de calitatea producției, de momentul prezentei în piață se poate realiza un randament cuprins între 40-60%.

Este foarte important să se stimuleze construcția noilor suprafețe prin proiecte pe diferite măsuri în care contribuția fondurilor europene să fie între 70-90% așa încât amortismentul anual să fie mic, construcția spațiilor protejate să se facă prin forme asociative unde avantajele sunt multiple.

O serie de facilități cum ar fi: scutiri de impozit pe profit, scutiri de impozite locale, reduceri de până la 30% la cumpărare imputuri, valorificare superioară, sigură, asistenta la realizarea producției, sunt motive să justificăm îndemnul spre a îndrepta atenția celor ce vor să investească în acest sector, investiții cu viitor.

Apreciem că spațiile protejate beneficiază din partea UE de un Sprijin Cuplat care a variat de la 12870 euro/ha pentru  anul 2014, la 7600 euro/ha pentru anul 2018, 5600 euro/ha în 2019, sprijin acordat prin Apia care au făcut ca suprafața să crească de la 238 ha la 1420 ha în 2019.

Este necesar ca suprafața de spații protejate în care se cultivă legume să crească semnificativ, anual cu minim 1000 ha/an așa încât în anul 2030 să se recolteze legume de pe cca 10000 ha, suprafețe comerciale înregistrate APIA, însemnând anual creșteri de producție, contribuind la diminuarea importurilor.

 

Articol scris de Aurel Tănase, Director General, Organizația Interprofesională Națională Prodcom Legume – Fructe


vezi și…

Măsuri de sprijin pentru sectorul vitivinicol

Comentariile sunt închise