Profit de peste 60% cu cireșe de soi

Cireașa ca fruct acoperă un procent mic în ce privește cererea. România cu o suprafață de cca 7500 ha, ocupa locul doi ca suprafață în Uniunea Europeană.

În perioada 2014-2020 au fost admise proiecte de reconversie sau înființări de plantații de cireș pe o suprafață de 495 ha, fapt ce schimbă perioada de prezență în piață  a fructelor prin cantitatea realizată, dar mai ales de calitate, siguranță.

Tehnologiile de plantare, de realizare an de an a producției schimbă poziția de importanta, de prezență de peste sase luni în piață a cireșelor, da posibilitatea de a gândi o afacere de succes.

În ultimii patru ani condițiile climaterice din primavară au creat probleme mai ales soiurilor extratimpurii. Grindina, ploile căzute în perioada de coacere-recoltare au făcut ca fermierii să treacă la rețele de plasă antigridină, la aplicare de folie antiploaie mergând până la dotari cu depozite de recepție, prerăcire, sortare, calibrare, pregătind producția în vederea unei calități sporite.

În condițiile unui an normal o producție de 12-15 t/ha este ușor de realizat, iar dacă prin tehnologia aplicată, prin soiuri de mare productie, tehnologie corect aplicată implică costuri de cca 6000-7000 euro/ha. Costurile mari cu lucrările, cu phytoprotecția, îngrășăminte, irigatul, forța de muncă mai ales la recoltat, cu amortismentul, energia, care înseamnă împreună 7-8 lei/kg mediu, preț ce obligă producătorul să gândească la o bună valorificare, la eliminarea unei concurențe neloiale pricinuite pe de o parte de producția din import, dar și concurența din interior.

Aspectele sus menționate au făcut ca fermierii producători să se întâlnească gândind formule de organizare, în principal în forme asociative, grupuri de producători, cooperative care să permită în primul rând investiții, organizare, tehnologii de vârf, valorificare superioară.

Aspectul a făcut ca la sfârșitul lunii iunie să organizăm într-o fermă o întâlnire de lucru cu marile rețele, întâlnire în care s-a lansat o idee și anume înființarea unei forme asociative care să reunească fermieri performanți, încrezători în lansarea unui proiect ce presupune o capacitate mare de preluare, dotată cu linii performante de sortare, calibrare, preracire, depozitare în ambalaje adecvate care să permită partizi mari, uniforme, sigure ce pot fi directionate spre beneficiari cerți care să asigure o valorificare superioara cu profit de peste 60%.

Un grup de inițiativă format din 10 fermieri care au lansat ideia a trecut la treaba identificând în doar câteva zile peste 30 de fermieri interesați.

Suntem deja în faza de redactare a Statutului, Actului Constitutiv pentru crearea unei forme asociative care să protejeze, să dea speranță unei activități de succes. Efortul deosebit în noua gândire-asocierea în tehnologia de productie, aplicată la livezi înființate cu material valoros va duce la realizarea de partizi mari, uniforme, care, direcționate într-un canal sigur de distribuție să asigure producătorilor eficiența la ha, pe kg pregătit și livrat.

Concluzionând, asocierea reprezintă calea sigură spre succes.

Reglementarea pieței, eliminarea concurenței neloiale, tehnologie perfomantă unică, fructe peste diametrul 28, pregătire și prezentare rezolvă: cantitate, calitate, cost în limită de 1,5-2 euro/ha și bineînțeles o valorificare sigură, eficientă cu un preț mediu de peste 2,5-3 și chiar 5-7 euro/kg.

Organizația Naționala Interprofesională ProdCom Legume Fructe face un efort susținut pentru materializarea proiectului mulțumind fermierii membri și desigur cumpărătorii care vor găsi în piață o perioadă de peste 4 luni cireșe de înaltă calitate, cu gust, sigure alimentar.

Articol scris de Aurel Tănase, Director General, Organizația Interprofesională Națională Prodcom Legume – Fructe


vezi și…

Noi soiuri de viță și noi vinuri de calitate la Pietroasa – Istrița

Comentariile sunt închise