Prea mulți agricultori fac fertilizare după ureche

Foarte mulți agricultori români fac fertilizare după ureche și nicidecum după o cartare agrochimică, așa cum ar trebui, susține Costel Vînătoru de la Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare Legumicolă de la Buzău.

România are un potențial agricol mare, dar trebuie să fim înțelepți, să folosim cu cap pâmântul pentru că orice rău cât de mic ar fi el, cu greu poate fi îndreptat.

La acest moment, doar 28% din suprafața agricolă a României are grad ridicat de fertilitate, chiar și așa stăm foarte bine în UE, dar aceasta nu înseamnă, însă, că toată suprafața poate fi cultivată cu eficiență maximă, atrage atenția Costel Vînătoru.

„Ca să iei ceva din pământ, trebuie să pui în loc prin fertilizare, adică să ai grijă să menții acest echilibru de fertilitate a solului, să vii să faci fertilizare după analiza chimică, practic, avem o carență aici, foarte mulți cultivatori nu fac cartare agrochimică și fac fertilizare după ureche, este bine ca înainte de toate să avem o cartare agrochimică și pe urmă să facem fertilizarea. Avem o problemă, doar 28% din suprafața agricolă a României are grad ridicat de fertilitate, stăm foarte bine în UE, dar aceasta  nu înseamnă că toată suprafața agricolă a României poate fi cutivată cu eficiență maximă”, a declarat pentru FoodBiz Costel Vînătoru.

Este adevărat, România are un potențial agricol mare, dar trebuie să știm cum să-l folosim, să respectăm mediul și să menținem un echilibru prin fertilizare în sol, atrage atenția cercetătorul buzoian.

„Avem nevoie să intervenim cu fertilizanți, fie că vorbim de fertilizanți organizi sau de sinteză, tebuie să o facem pentru a menține acest echilibru în sol ca să putem să obținem producții cât de cât cu eficiență economică, deci nu stăm așa de bine, cum se vehiculeaza în presă că putem hrăni foarte simplu 80 de milioane de oameni”, a mai declarat Costel Vînătoru


vezi și…

BucharestFoodSummit.ro la USAMV: Presa, economia, curajul și vinurile de Pietroasa în dezbateri prelungite

 

 

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim