Vor primi ajutoare fermierii și în 2021? Raspunsul șefului APIA
Adrian Pintea, șeful Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), a declarat într-un interviu exclusiv acordat FoodBiz.ro că introducerea unor masuri noi de ajutor, în acest an, pentru fermierii afectați de criza COVID-19 depinde de evoluția pandemiei COVID-19, iar Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va trebui să țină cont de deciziile care se iau la nivelul Comisiei Europene în acest sens.
Începând cu data de 14 octombrie APIA a implementat mai multe scheme de plata, toți fermierii eligibili fiind plătiți integral până la această dată, a precizat Adrian Pintea, directorul general al APIA.
Schemele de sprijin de care au beneficiat fermierii au fost finanțate atât din bugetul național, cât și din fonduri europene. Astfel, din bugetul național au fost finanțate următoarele 4 scheme:
– Schema de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul suin în contextul crizei economice generate de pandemia COVID -19. Pentru această schemă s-au depus 299 cereri de plată, suma plătită fiind în valoare de 88.969.456 lei.
– Schema de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul avicol în contextul crizei economice generate de pandemia COVID -19. Pentru această schemă s-au depus 315 cereri de plată, iar suma plătită este în valoare de 106.378.773 lei.
– Schema de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovin în contextul crizei economice generate de pandemia COVID -19. Pentru această schemă s-au depus 544 cereri de plată, cu o suma plătită este în valoare de 35.695.350 lei.
– Schema de ajutor de stat pentru susținerea activității producătorilor din sectorul vitivinicol în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19. Pentru această schemă s-au depus 913 cereri de plată, iar suma plătită este în valoare de 45.892.518 lei.
Din fonduri europene au fost platite de APIA două măsuri:
– Din FEGA – Sprijinul financiar aferent măsurii de distilare a vinului în situații de criză. Pentru această măsură s-au depus 24 cereri de plată iar suma plătită este în valoare de 19.103.212 euro.
– Din FEADR – Măsura 21 Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19 – suma platită este în valoare de 180.216.450 euro pentru un numar de 122.468 fermieri.
Vezi și…Macromex – un nou centru de distribuție ultra-tehnologizat