Commoditrader susține tranziția către agricultura conservativă și pregătește extinderea în UE

2020 a fost un an bun pentru Commoditrader, platformă online internațională de trading cu cereale și materii prime agricole, cu un trafic în creștere și tranzacții importante, în contextul unui interes sporit al fermierilor și traderilor pentru tot ceea ce înseamnă mediul digital. Commoditrader s-a extins și în Polonia, fiind deja prezenți în Danemarca și România.

Cea mai importantă realizare din 2020 rămâne lansarea CommodiCarbon, un program de certificare a CO2e care încurajează și recompensează tranziția fermierilor spre o agricultură conservativă. Commoditrader a reușit să încheie parteneriate solide cu companii internaționale care au implementat metodele de calcul necesare pentru a cuantifica stocarea carbonului în sol și absorbția emisiilor de gaze cu efect de seră. CommodiCarbon a fost lansat deja cu succes în Danemarca și în România la finalul anului 2020, unde fermieri cu suprafețe de peste 80.000 și respectiv 140.000 ha au arătat interes să se înroleze.

“Perspectivele Commoditrader pe termen lung vizează o acoperire cât mai bună la nivel european și susținerea permanentă a fermierilor înrolați în proiectul CommodiCarbon pentru că numai împreună vom putea avea un impact pozitiv asupra mediului înconjurător și vom putea asigura un trai mai bun pentru generațiilor viitoare. Pentru 2021, obiectivul este atragerea cât mai multor fermieri din România, cât și din piața europeană la acest proiect, astfel încât să antrenăm împreună undeva la 25 mil. de tone de carbon“, a declarat pentru FoodBiz Alexandra Suciu Sørensen, Market Development Manager Commoditrader România.

Certificatele de carbon pot fi considerate o recoltă suplimentară pentru fermieri, valorificată la sfârșitul sezonului prin vânzarea certificatelor de carbon de către Commoditrader pe piața internațională. Pe lângă veniturile de pe urma vânzării certificatelor de carbon, fermierii obțin și alte câștiguri, prin diminuarea semnificativă a cheltuielilor de producție, deoarece prin metodele agriculturii conservative se diminuează costurile cu combustibilul, cu forța de muncă și cu întreținerea utilajelor, cu până la 50%.

În ultimii ani, Commoditrader a avut o ascensiune la nivel european, iar o dovadă în acest sens o constituie și traficul înregistrat pe platformă la numai doi ani de la lansare. Platforma Commoditrader a fost lansată în 2019 în Danemarca și România, a urmat apoi Polonia, în 2020, iar în acest an se pregătește extinderea rețelei în Ungaria, Slovacia și Republica Moldova, fiind vizate însă și alte țări din Europa.

“Una din realizările cu care ne mândrim este faptul că am reușit să strângem pe platformă un număr de utilzatori mai mare de 2800 care vin din rândul fermierilor profesioniști, companii de trading naționale și internaționale, fabrici de furaje și mori. Fermierii de pe platformă acoperă o suprafață de peste 750.000 ha, iar anunțurile au vizat volume de peste 7 mil. de tone“, a precizat Alexandra Suciu Sørensen.

Pandemia pare că a influențat pozitiv industria agricolă, precum și evoluția Commoditrader deoarece fermierii au fost mult mai deschiși în a descoperi ceea ce înseamnă lumea digitală, fiind mult mai activi pe diferite canale online și pe social media.

“Platforma noastră a înregistrat un trafic mult mai intens și am observat un interes deosebit de mare atât din punctul de vedere al fermierilor, cât și al traderilor care au încercat să descopere noi potențiali parteneri de afaceri”, a concluzionat Alexandra Suciu Sørensen.

Despre Commoditrader

Commoditrader a fost fondată în 2018 de două femei daneze – antreprenorul tech, Julie Koch Fahler, și traderul de mărfuri, Ida Boesen, alături de un grup internațional de mari fermieri. Platforma online a fost lansată în Danemarca în aprilie 2019, iar în România în septembrie 2019.

Lansând platforma de comert online www.commoditrader.com, compania își asumă misiunea de a sprijini comerțul transparent și deschis și să creeze conexiuni mai bune la nivel de ferme, folosind digitalizarea. Commoditrader a fost premiat ca fiind “Cea mai inovatoare companie din industria Agro” de către Danish Agriculture & Food Council și YARA și “Start-up-ul nordic Fintech nr. 1 în 2019” de către Copenhagen Fintech și The Danish Industry Foundation.

Despre CommodiCarbon

CommodiCarbon este un program de certificare a CO2e lansat în anul 2020, care permite fermierilor să planifice o conversie completă sau parțială către agricultura conservativă, prin care se captează carbonul în sol și se reduc emisiile de CO2.

Misiunea CommodiCarbon este de a promova metode agricole sustenabile, aliniate cu tendințele mondiale. Agricultura este unul dintre sectoarele cele mai afectate de schimbările climatice și totodată, una dintre industriile care pot face cea mai mare diferență prin absorbția de CO2 din atmosferă, transformând fermierii în eroii din prima linie în protejarea mediului înconjurător.


Citește și Arnaud Perrein a ales agricultura conservativă


 

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim