Unde sunt banii pentru agricultura românească? Petre Roman – Marius Micu- Valeriu Tabără

FoodIntelForum.ro, Ediția a IV-a, a încheiat seria de evenimente din acest an cu o temă generoasă și de mare actualitate pentru România: finanțarea.

Fie că vorbim de Planul Național de Relansare și Reziliență (PNRR), Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) sau de bugetul de stat, banii pentru agricultura românească sunt o necesitate stringentă.

Despre prioritățile sectorului, despre probleme, digitalizare  și metode de a crește performanța au vorbit și speakerii la evenimentul cu tema “Mecanisme moderne de finanțare, asigurare și eficientizare pe întreg lanțul agricol”, organizat de FoodIntel Forum 2021 la Academia de Știinţe Agricole (ASAS).

Petre Roman: Frecvența secetelor se va dubla până în 2050

Fostul premier Petre Roman a atras atenția unui fenomen care se face tot mai mult simțit în ultima vreme și a cărui frecvență se va dublu în următoarele decenii, iar din păcate, și țara noastră va fi afectată.

România trebuie să rezolve problema irigațiilor, dacă vrea să mai aibă agricultură, iar acest lucru nu se poate face decât cu ajutorul statului român, pentru că după câte se vede este greu să primim fonduri din alte părți. Exemplul PNRR este nu doar la îndemână, ci și o dovadă elocventă în acest sens.

Petre Roman“Concluzia studiilor stiințifice pentru anii 2030-2050 nu este deloc simplă, în multe țări ale lumii frecvența secetelor se va dubla, iar printre cei ce vor fi afectați intră Europa de sud, nu Rusia, se va vedea această tendință de la Atlantic până la Marea Neagră. Instalarea secetei ajunge la un moment dat la un moment critic, este o concluzie a cercetărilor personale, după care se produce o accentuare dramatică, rapidă a fenomenului”, a declarat Petre Roman în cadrul FodIntelForum.

Marius Micu anunță 80 milioane euro pentru digitalizare, banii pentru agricultura românească

Secretarul de stat în ministerul Agriculturii Marius Micu, co-moderator al evenimentului desfășurat la ASAS, a precizat că România va avea la dispoziție în cei doi ani de tranziție o sumă de circa 80 milioane de euro pentru digitalizare în agricultură, în condițiile în care fondurile totale puse la dispoziția României se ridică undeva la 3,2 miliarde de euro.

Concret, este vorba de o linie de finanțare care urmează să fie deschisă în partea a doua a anului, cel mai probabil, acum fiind pus în dezbatere publică propunerea de ghid al solicitantului pentru submăsura 4.1 – Investiții în exploatații agricole din cadrul PNDR.

Astfel, fermierii români vor putea obține fonduri europene, cu valori între 350.000 de euro și 1,5 milioane de euro pe proiect, pentru achiziții de utilaje agricole, instalații pentru irigații și energie, amenajări, softuri specifice etc.

Marius Micu, Ajutorul de minimis“Estimăm un procent de 10% din sumele alocate pe sM 4.1 care să fie alocat pentru digitalizare, adică circa 80 milioane euro, în perioda de tranziție. Nu înseamnă doar soft, ci și senzori, drone sau componente pentru utilajele agricole. Cu siguranță, digitalizarea va fi sprijinită și prin noul Plan Național Strategic”, a declarat Marius Micu la FoodIntelForum 2021.

Valeriu Tabără: Cercetarea poate pune România în mișcare

Președintele Academiei de Știinţe Agricole (ASAS), Valeriu Tabară, a vorbit despre rolul important pe care cercetarea ar trebui să îl aibă în România și la care nu se poate ajunge fără sprijin din partea statului.

Exemplu este ceea ce se întâmplă în alte țări, unde cercetarea are la dispoziție miliarde de euro, în timp ce la noi se chinuie mai degrabă să supraviețuiască.

Valeriu Tabara“Cercetarea aplicată, cercetarea în toate formele ei face parte dintre aceste elemente care pun România în mișcare, cred că aici avem extrem de mult de făcut”, a afirmat Valeriu Tabără la FoodIntelForum.


Alte dialoguri incendiare la FoodIntel Forum 2021:

Cine se teme de agricultura românească? Ministrul Adrian Oros – Ionuț Olteanu

Producția de carne Românească încotro? Ministrul Adrian Oros – Dimitrie Muscă


FoodIntelForum.ro, cel mai mare și important eveniment internațional al primăverii din România în agribusiness, producție alimentară, producție de băuturi, retail și HoReCa, a încheiat seria manifestărilor din acest an cu două sesiuni de excepție ce au avut loc în data de 3 iunie 2021 la Academia de Știinţe Agricole și Silvice “Gheorghe Ionescu-Şişeşti” (ASAS) din București.

FoodIntelForum, Ediția a IV-a 2021 a avut loc în perioada 27 aprilie – 3 iunie 2021, iar conferințele desfășurate pe parcursul acestui eveniment au abordat probleme legate de managementul apei în agricultură, asigurarea culturilor, învățământul agricol, finanțare, urgan tehnologic etc.

FoodIntelForum.ro, a fost organizat în parteneriat cu Academia de Studii Economice București,  #RomâniaFuncționează, USAMV, FoodBiz, HORA, Casa de Avocatură Biriș-Goran, ASAS, ASPES, FIHR, Agrostandard, Lumea Banilor,TVR International, Economistul, Investiti in Romania etc.

Sponsorul Gold este Kaufland, cel mai mare retailer din România.

Ne vom revedea și în toamnă la BucharestFoodSummit (a IV-a ediție, septembrie – noiembrie 2021), principalul eveniment al toamnei din agribusiness, producție alimentară, producție de băuturi, retail, HoReCa.


Citește și – Finanțarea prin intermediul măsurii ”Instrumente financiare” din PNDR


 

Comentariile sunt închise