Prima fermă plutitoare de vaci. Pariul făcut de doi olandezi
Printre macarale şi nave port-container, în portul olandez Rotterdam poate fi văzută o scenă suprarealistă: o turmă de vaci paşte liniştită la câţiva metri deasupra apei, pe o fermă plutitoare „unică în lume”.
Platforma din oţel şi sticlă, cu o înălţime de trei etaje, ar urma să reprezinte „viitorul creşterii animalelor” în Olanda, o ţară vulnerabilă la creşterea nivelului apelor şi dens populată, unde terenul agricol a devenit o marfă rară, potrivit presei internaționale.
Olandezii se pregătesc să exporte conceptul în străinătate, fiind făcut deja un prim pas în acest sens la Singapore.
Această primă fermă plutitoare are 40 de vaci și este construită pe trei etaje: sus sunt vacile care pasc, la mijloc este etajul unde laptele este transformat în brânză, iaurt şi unt, iar sub nivelul apelor este zona în care brânzeturile sunt maturate.
Așa cum se știe, emisiile de CO2 ale sectorului agricol, în special cele provenite de pe urma creşterii vacilor cu lapte, reprezintă o problemă reală în Olanda, unul dintre cei mai mari poluatori pe cap de locuitor din Europa.
Profit, în 2021
Îngrijirea vacilor este realizată de un robot, iar brânzeturile, iaurturile, untul şi îngrăşământul sunt vândute la un magazin de pe marginea şoselei, alături de produsele altor fermieri din regiune.
Ferma va fi rentabilă la finele acestui an graţie unei clientele care este dispusă să plătească preţul. Un litru de lapte costă 1,80 de euro, faţă de aproximativ un euro pentru o sticlă de lapte cumpărat la supermarket.
Sursa: Hotnews
Citește și – Agricultura ecologică din România, departe de nivelul din UE

Comentariile sunt închise