Agrimasat – De la pasiune, la nevoia de eficientizare a culturilor agricole
Agricultura de precizie, combaterea risipei alimentare, randamente mari la hectar sunt cuvinte la ordinea zilei pentru orice fermier care se respectă. Din pasiune și dorința de a contribui la dezvoltarea și inovarea agriculturii din România, a luat naștere și Agrimasat, companie fondată de Cosmin Daniel Ion.
Dacă la început, s-a plecat de la ideea că folosirea îngrășămintelor pentru realizarea unor producții profitabile trebuie făcută pe baza unor previziuni realiste, care să tină cont de condițiile pedoclimatice locale, de potențialul productiv al culturilor şi nivelul tehnologic al unității agricole, în timp, au fost dezvoltate mai multe soluții ce țin de aplicarea variabilă a îngrășămintelor, dar și de irigarea variabilă.
Cu aceste instrumente, fermierii își pot realiza eficientizare a culturilor, reduce cantitatea de îngrășăminte folosite și își pot crește randamentele.
“Agrimasat a luat naștere din pasiunea și dorința de a contribui la dezvoltarea și inovarea agriculturii din România, înainte de toate, eu mă consider fermier, un om care iubește să lucreze pământul și este pasionat de ceea ce face.
Am plecat de la ideea vehiculată în mass-media că fermele mici și mijlocii nu pot fi eficiente din punct de vedere economic și am ajuns la veriga slabă, care am considerat că este tehnologia.Evoluția tehnologiei și transformarea digitală sunt concepte ce se văd din ce în ce mai mult în viața noastră în agricultură, iar accelerarea tehnologică este impresionantă.
Din punctul nostru de vedere, cine nu se adaptează la evoluția tehnologică pe termen mediu sau lung nu prea are șanse să supraviețuiască în domeniul agricol.
Din pasiunea pentru tehnologie și plăcerea de a experimenta și a testa lucruri inovatoare, am creat proiectul Agrimasat pentru a contribui la eficientizarea culturilor agricole, folosind abordări sănătoase și sustenabile”, a declarat pentru FoodBiz Cosmin Daniel Ion.
El spune că în baza datelor obținute de la fermieri, s-a observat că productivitatea a crescut cu 6%, având potențial de creștere de până la 10%, după încheierea unui ciclu de cinci ani.
De asemenea, s-a îmbunătățit eficiența aplicării îngrășămintelor chimice cu 9%, existând potențial de a atinge 30%, iar utilizarea erbicidelor a fost redusă cu 9%, cu potențialul de scădere de până la 15%, deocamdată.
În același timp, utilizarea combustibililor fosili, motorina, s-a redus cu 6%, potențialul de scădere fiind de 16%, iar utilizarea apei a scăzut cu circa 4%, existând un potențial de scădere în continuare de până la 21%, în condițiile în care 2020 a fost un an secetos.
“Scopul în ceea ce privește producția medie pe hectar este ca fermierul să atingă un 1.000 euro/ha profit brut anual sau, altfel spus, tot fermierul din România trebuie să aibă peste 7,5 tone de grâu la hectar, peste 4 tone de floarea soarelui sau rapiță și peste 10 tone de porumb pe hectar.
Sunt sigur că se ating aceste cifre, pentru că am testat pe soiul Glosa în Dobrogea și inclusiv anul trecut am obținut peste 9 tone pe hectar, ceea ce înseamnă că se poate”, a mai precizat fondatorul Agrimasat.
Citește și – Căpșuni Davos: Inteligență Artificială, pui blockchain și “sate digitale” in China
Comentariile sunt închise