David Todoran, Mirdatod Ibănești: 2021 a fost un an foarte greu

Chiar dacă pandemia a afectat foarte mult activitatea producătorilor din industria alimentară, la Mirdatod Ibănești managerii producătorului de brânzeturi au continuat strategia de dezvoltare: a fost inaugurată noua unitate de producție de la Reghin, se fac investiții în depozitare, dar și pentru asigurarea independenței energetice prin montarea de panouri fotovoltaice și, nu în ultimul rând, există planuri importante pentru intrarea pe piața din Orientul Mijlociu.

„În ultimii cinci ani, a fost o creștere importantă, am avut trei ani cu o majorare de minimum 30% pentru fiecare an, iar, acum, cu deschiderea noii unități am început să investim în branding. Noi vedem în continuare o creștere, sperăm să nu vină timpul să sărăcească atât de mult lumea și să cumpere doar produse ieftine”, a declarat pentru FoodBiz David Todoran, cel care a fondat compania Mirdatod, alături de fratele său Mircea în anul 1994.

În 2021, cifra de afaceri a Mirdatod, producătorul brandului Telemea de Ibănești, prima brânză din România înregistrată (2015) în Registrul european al denumirilor de origine protejate (DOP) și al indicațiilor geografice protejate, a fost de 13,4 milioane de euro, față de 10 milioane euro, în 2020. Estimările pentru 2022, prevăd menținerea ritmului de creștere de 50% înregistrat în ultimii ani.

Provocările anului 2022

Principalele îngrijorări pentru acest an sunt legate de scumpirile din piață, începând de la energie, ambalaje, materii prime și până la lapte. Și nu doar atât, trebuie remarcate și întârzierile cu care în multe dintre cazuri, acestea sunt livrate.

David Todoran, Mirdatod Ibănești„Ne afectează foarte mult aceste scumpiri, prețul la materia primă a crescut din iulie până în decembrie 2021 undeva între 25-30%, în funcție de producători. Trăim într-o criză nemaiîntâlnită de noi, cel puțin eu n-am mai întâlnit o asemenea piață cu astfel de scumpiri și cu asemenea incertitudine legat de prețul laptelui, al energiei, gazelor, ambalajelor, cheaguri, culturi, vorbim de absolut tot, totul a venit scumpit. Mai rău, este faptul că nu vin la timp – utilajele promise, de exemplu, ajung cu o întârziere de 7-8 luni’’, a precizat Todoran.

El spune că în acest context și prețul produselor a trebuit să fie modificat, însă nu toți retailerii au fost de acord cu această măsură.

„Le-am scumpit odată în luna septembrie și am cerut o nouă majorare în luna decembrie, care s-a aprobat parțial la unele dintre rețele. Anul 2021 a fost unul foarte greu pentru noi, previziunile pentru 2022 nu pot fi făcute cu exactitate, dar vă spun, în contextul actual în care nu ne sunt aprobate prețurile cerute de către noi, n-o să fim rentabili. Astăzi, lucrăm pe niște prețuri mărite la energie și lapte care nu sunt sustenabile vizavi de prețurile de facturare pe care noi le folosim. Acum, mergem foarte prost”, a mai precizat Todoran.

Mirdatod Ibăneși

Miradatod deține două unități de producție, în prezent, la Ibănești și Reghin. Compania colectează lapte de la peste 4.000 fermieri, în mare parte care dețin între una și 5 vaci, media zilnică de lapte procesat fiind de 65 de tone.

Oferta de produse include telemea, brânză de burduf, smântână, urdă, unt, cașcaval și de aproape un an produse acidofile – iaurturi, sana, chefir, însă, se are în vedere și intrarea pe alte segmente de piață.


Citește și – Dorin Cojocaru, APRIL: Prețurile la lapte materie primă au crescut foarte mult


Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim