Cătălin Păduraru, VINARIUM: Vinul românesc face parte din patrimoniul cultural și identitar național

Cu o mare pasiune pentru vin, Cătălin Păduraru, Președintele VINARIUM International Wine Contest, a venit în studioul FoodBiz să ne vorbească despre concursul internațional VINARIUM și evoluția vinului Românesc.

„VINARIUM este o platformă de gândire. În momentul în care am renunțat la afacerile din lumea vinului am preluat de acolo experiența, iar din cercetarea doctorală și științifică am luat metoda și așa a ieșit VINARIUM care, în principiu, ar trebui să suplinească un gol din societatea noastră, din economia noastră, din partea de cercetare. În timp, a devenit Institutul Vinului acoperind de la cercetare antropologică, istorică, paleobotanică până la cele mai avansate tehnologii: neuroscience, neurofeedback și marketing multisenzorial. Sunt câțiva ani de când VINARIUM există sub forma unei entități juridice, o asociație non-profit” a declarat Cătălin Păduraru.

VINARIUM International Wine Contest este cel mai mare Concurs Internațional de Vinuri din Europa de Est. Acesta se ține în România, însă este organizat în conformitate cu normele concursurilor internaționale de vinuri elaborate de OIV, iar aprecierea probelor este făcută de un juriu internațional ai cărui membri sunt recunoscuți prin experiența și profesionalismul lor. Numărul juraților este dependent de numărul de probe din concurs, între 40-56. O comisie este formată din 5 sau 7 jurați iar specialiștii străini sunt majoritari, fiecare comisie jurizând un maxim de 50 de probe pe zi, în total sunt 2000 de probe pe concurs.

vinariumConcursul internațional VINARIUM este o construcție foarte complicată. În primul rând se subordonează unor organizații foarte importante: Organizația Internațională a Viei și Vinului și Federația Marilor Concursuri Internaționale de Vin (VINOFED). Asta înseamnă că deși se desfășoară în România VINARIUM nu este un concurs românesc” a mărturisit președintele concursului.

VINARIUM International Wine Contest se ține cu o rigoare bine stabilită, având reguli de jurizare în orb care nu pot fi eludate. Pandemia a forțat la adaptare și inovație, astfel că VINARIUM a generat prima premieră de jurizare la distanță prin intermediul unei platforme, apoi a urmat formatul hibrid. Anul aceste concursul se va desfășura în format fizic în perioada 25-28 mai, ediție aniversară: VINARIUM XX.

Cătălin Păduraru a mărturisit pentru FoodBiz că a fost martor la evoluția producției de vin în România din perioada comunistă, apoi în perioada de privatizări, până la înființările de firme noi care au schimbat mult piața vinului în bine. Acesta consideră că diferențele dintre România vitivinicolă și România din media sunt foarte mari, ca între două lumi. În momentul de față oferta românească cuprinde toată plaja de gusturi, toate palierele de preț, toate stilurile, ale școlii lumii noi dar și celei vechi, vinuri cu identitate pur românească, soiuri românești au fost revitalizate chiar și pe partea de estetică lucrurile arătând foarte bine. Consumatorii români sunt din ce în ce mai bine informați și conștienți de ce consumă, România are o piață cosmopolită. Acesta mărturisește că singura parte negativă în tot peisajul vinului este că nu ne promovăm și nu ne facem cunoscute vinurile mai mult pe plan internațional, din cauza lipsei unui cadru coerent organizat de stat.

„Vinul românesc nu este doar marfă, acesta face parte din patrimoniul cultural și identitar național” a afirmat Cătălin Păduraru, Președintele VINARIUM International Wine Contest.

Editor: Irina Bogdan


Comentariile sunt închise